Müzik TeknolojileriPlugin ve Yazılımlar

Dynamic Meter

TT Dynamic Range Meter, yaptığınız projelerin peak, rms ve dinamik alan gibi değerleri analiz etmenize olanak sağlayan ücretsiz bir plug’in. Basit bir analiz arayüzüne sahip bu program iki şekilde kullanılabiliyor.
1. VST, AU ve RTAS plug-in formatını destekleyen bir DAW içinde insert olarak kullanıldığında gerçek zamanlı analiz sağlama imkanı sunar. Bu bağlamda kullanıldığında projenizin değerlerini canlı olarak takip edebilirisiniz.

2. DAW dışı offline olarak kullanımda ise bounce aldığımız projenin genel değerlerini analiz eder. Projenizi bir profesyonel proje ile referans alıp karşılaştırdığınız zaman eksikleri çıktığını farkediyorsunuz. Aldığınız referans çalışması ve kendi projenizi sırasıyla analiz ettirerek değerlerini karşılaştırabilirsiniz. Referans aldığınız çalışma ile kendi projenizin değerleri aynı olmak zorunda değil fakat bu değerler size bir yol gösterir. Profesyonel olarak yapılmış bir çalışmanın hangi değerlere göre yayınlandığını öğrenmiş olursunuz ve kendi çalışmalarınızda daha dikkatli bir yol izlersiniz. Son zamanlarda büyük bir sorun haline gelen Loudness War konusunu bu program ile offline olarak inceleyebilirsiniz. 

Biz kısa bir inceleme yaptık ve 3 tane parça kullandık.
1994 yılında Paul van Dyk tarafından çıkan 45 RPM albümünde olan For an Angel parçası 10 dB dinamik aralığa sahip.2005 yılında Above & Beyond ve Andy Moor tarafından çıkan Air for Life teklisi 7 dB dinamik aralığa sahip.2018 yılında Tiesto tarafından çıkan WOW teklisi 3 dB dinamik aralığa sahip.
Yaptığınız çalışmalar neden son dönem işlerin çalışmaları gibi canlı ve yüksek sesli olmuyor diye düşünüyorsanız büyük ihtimalle dinamik aralığınız 1994’te ya da 2005’te olduğu gibidir. Dinamik aralığın yüksek olması iyi değildir aksine sakıncalıdır. Bu durum sizin elinizde olan ses açma kapatma hakimiyetinizi elinizden alır. Müzik dinlerken 3 dB ve 10 dB dinamik alan olan iki parçayı sırasıyla dinlediğinizde eliniz direk ses kısma ya da ses yükseltme işlemine gidecektir. Son dönemlerde 10 dB ya da 7 dB dinamik alanı olan çalışmalar yapıp bu işle ilgisi olmayan arkadaşlarınıza dinlettiğinizde size “sesi çok kısık olmuş.” diyecektir. Çünkü son dönemde insanlar artık 3 dB ve 5 dB gibi civarlarda parçalara maruz kalıyor. Dinamik işlemcilerin sınırlarını zorlayıp -3 dB gibi bir değer yapabilirsiniz. Çalışmanız büyük ihtimalle tatmin edilen yüksek ses ulaşmış olacaktır. Peki bu durum çalışmanız içinde olan dinamik ruhu öldürmeyecek mi? Bu dengeyi ayarlamak size kalmış. Halka göre mi yoksa kendi standartlarınıza göre mi çalışmalıyız? Yoksa bu ikisi arasında bir denge mi kurmalıyız? Görüşlerinizi yoruma yazabilirsiniz.
Programımıza dönecek olursak buradan MAC ve PC versiyonlarını ücretsiz olarak indirebilirsiniz:https://www.kvraudio.com/product/tt-dynamic-range-meter-by-pleasurize-music-foundation
Nazım Eren ŞAHİN,
Müzik Teknolojisi 1. Sınıf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir