DAWMüzik Teknolojileri

Cockos Reaper: Başlangıç İçin İpuçları

Cockos Reaper açık kaynaklı bir dijital ses atölyesidir. Daha öncesinde bu yazılım ile ilgili “Ücretsiz Dijital Ses Atölyesi: Cockos Reaper”başlığıyla bir yazı yazmıştım. Bu yazının içeriği ise diğer dijital ses atölyelerinden Reaper’a geçince ne gibi farklılıklar olduğu ve bu yazılıma geçerken kullanım alışkanlıklarımızı bozmamak için ne gibi ayarlar yapacağımız üzerine olacaktır.

Reaper içinden yukarı da bulunan Options üzerinden Preferences(Cmd+,) seçeneğinden tercihlere ulaşabilirsiniz. Aşağıda bahsedilen düzenlemeler, tercihleri değiştirerek uygulanacaktır.

Tercihler penceresinden General bölümünden Keyboard/Multitouchsekmesinden kısayol atamalarını oluşturacağız. 

View keyboard shortcuts as printable/searchable web pageseçeneğinde atanmış bütün kısayollar gösterilmektedir. Bu atanmış ve atanmamış kısayolları assign keyboard shortcuts to actions or change existing shortcuts seçeneği ile düzenleyebiliriz. Bu düzenlenebilen kısayollar penceresine daha hızlı ulaşılabilmesi için yukarı da bulunan  Action üzerinden Show Action List (?) ile ulaşılabilir. Bu pencereden tema renkleri de değişmektedir.

Sayfa Kaydırma

Çoğu yazılımda Touchpad ve mouse tekerinin yukarı ve aşağı hareketiyle sayfa kaydırılıyor. Ancak bu komut Reaper’da sayfanın dikey olarak büyütüp küçültülmesini sağlıyor. Zamanla genişleyen müzik prodüksiyonları yapılınca sayfa kaydırmanın kısayolunun önemi artıyor. Reaper için Cmd+Alt ile birlikte sayfa kaydırması yapılabiliyor. Benim görüşüme göre çoklu ses içeren bu tür sequenceryazılımlarında sayfa kaydırması diğer yazılımlarda olduğu gibi tek bir komutla yapılmasıdır.

Action List üzerinden View: Scroll vertically (MIDI CC relative/mousewheel) yazıp arattığınızda sayfa kaydırma komutuna ulaşmış olursunuz. Bu komutun içinde atanmış kısayol vardır ve bunu silip yenisini “add” ile ekleme komutu verip mouse tekerini ya da Touchpad ile yukarı aşağı yaparak ataması yapılır. Bu kısayol başka bir seçenek tarafından kullanıldığı için çıkan uyarıyı kabul etmeniz gerekir. Bu kısayol atandığında sadece sequencer ekranında uygulayacaktır. Aynı pencerenin sağ tarafında Section başlığı altında olan seçenek ile MIDI Editor penceresine de aynı işlem uygulanmalıdır.

Yatay kaydırma için View: Scroll horizontally (MIDI CC relative/mousewheel) komutuna kısayol atanmalıdır. 

Yakınlaştırma

Action List ile bahsedilen komutlara kısayol atanabilir.

View: Zoom horizontally reversed (MIDI CC relative/mousewheel):Yatay olarak yakınlaştırma kısayoludur. Logic Pro kullananlar kısayol olarak Cmd+Alt+MouseTekeri atayabilir. Mouse tekerinin ters olarak hareket etmesi için aynı başlığın içinde reversed olmayan komutuna kısayol atanmalıdır.

Pro Tools kullananlar R ve T ile klavyeden hızlı olarak yatay yakınlaştırma yapabilmektedir. Yakınlaştırmaya fazla ihtiyaç duyuyorsanız bunun Reaper Action List içinde olan View: Zoom out horizontal ve View: Zoom in horizontal komutlarına tek tuş kısayol atanabilir.

Dikey yakınlaştırma için View: Zoom vertically (MIDI CC relative/mousewheel) komutuna kısayol atanabilir. Ters hareket için yukarı da bahsedilen reversed komutu ile atanabilir.

Desibeli düşük olan ses dalgalarını görmekte zorlandığımız için ses dalgası yakınlaştırması çoğu dijital ses atölyesinde mevcuttur. Peaks: Increase peaks view gain ve Decrease view gain komutları ile kısayol atamaları yapılabilir.

Başlangıç

Reaper açılırken ne yapması gerektiğini komutlandırmak önemlidir. Benim tercihim, “Başlangıçta ne yapmam gerektiğini sor.” üzerine oluyor. General bölümünden Startup Settings başlığı altında open project(s) on startup seçeneklerinden “Prompt” seçilirse başlangıçta ne yapılması gerektiğini soracaktır.

Transport

Başlangıçta Transport ana pencerenin alt kısmında bulunuyor. Çoğu dijital ses atölyesinde üstte bulunduğu için ilk başta karmaşık gelebilir. Transport üzerinde bir yere sağ tıklayarak Docked transport position menüsünden üst tarafa konumlandırılabilir.

Kayıt

Dijital ses atölyelerinde ses kayıtları yapılacaksa bunun kısayolu olabildiğince çabuk olmalı düşüncesindeyim. Logic Pro’da klavyeden R tuşuna basınca hemen kayıt alması bu duruma iyi bir örnektir. Reaper için bu komuta Action List üzerinden Transport: Recordyazarak ulaşabilirsiniz.

Cache Depolaması

Reaper içine ses dosyası aktarıldığında, ses dosyasının olduğu klasör içinde .ReaPeaks adında cache dosyaları oluşmaktadır. Zaman geçtikçe bu cache dosyaları klasörler içinde olan ses dosyalarıyla karışacaktır ve kirliliğe yol açacaktır. 

Tercihler penceresinden General bölümünden Path sekmesinden store all peak caches (.reapeaks) in alternate path seçeneğini aktif ederek bir dosya seçildiğinde cache dosyaları artık buraya toplanacaktır. 

Temel Renkler

Reaper, açık kaynaklı olduğundan fazlaca teması bulunmaktadır. Bunun için kullanıcıların özel olarak yaptığı temaları bulmak mümkündür. Ancak yine de genel tema düzenini beğenip sadece bazı kısımları değiştirmek isteyebilirsiniz.

Action List üzerinden Theme development: Show theme tweak/configuration window yazıp arattığınızda tema renklerinin olduğu Theme development/tweaker penceresine ulaşmış oluruz. Tema renkleri fazlaca olduğu için başlangıç olarak önemli derecede görünüşü etkileyecek olan kısımları değiştireceğiz.

Empty arrange view area: Kanallar eklenmediği zaman sequencerpenceresinin rengini belirler.

Track background: Kanal açıldığı durumda sequencer penceresinin rengini belirler.

Selected track background: Kanalın seçildiği durumda sequencerpenceresinin rengini belirler.

Selected ve Unselected track control panel background: Kanalın sol tarafta olan panelin seçilmiş ve seçilmemiş olarak renklerini belirler.

Media item background selected: Ses parçalarının yani ses bölgelerinin dalga arkasında olan seçili ya da seçili olmayan renklerini belirler.

Media item peaks: Ses bölgelerinin içinde olan ses dalgalarının seçili ya da seçili olmayan renklerini belirler.

Bütün Tercihlerin Kaydedilmesi

Yapılan kişisel tercihlerden sonra bu tercihleri kaydetmek mümkündür. Tüm yapılan değişiklikleri dışa aktarmak için tercihlerden General menüsünde bulunan Export Configuration ile yapılmaktadır. Bu tercihleri bir dosya altına kaydettiğinizde bütün tercihleriniz saklanacaktır. Bu dosyayı Import Configuration ile tekrardan Reaper içine aktarabiliriz.

Bütün tercihleri ele almadan sadece düzenlenen tema renkleri de kaydedilebilir. Action List üzerinden Theme development: Show theme tweak/configuration window yazıp arattığınızda açtığınız pencere üzerinden temayı kaydedebilir ve başka temalar da içeriye aktarılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir