Müzik Teknolojileri

DAW ile çalışırken

DAW yazılımları ile çalışırken işinizi kolaylaştıracak birkaç öneri ;

1. Şablonları Kullanmaktan Kaçınmayın (Templates)

MIDI’nin yoğun kullanıldığı dönemlerde müzik üreticileri MIDI şablonları hazırlar, ellerindeki ses modüllerine göre kanal ayarlamaları, ses seçimleri vs. önceden hazırlayarak yeni bir şarkıya bu şablon ile başlarlardı. Bu çalışmayı hızlandırır, sound bütünlüğü için kolaylık sağlardı.

Pro Tools template
Cubase Template
Logic Pro X Template

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Son birkaç yıldır DAW yazılımları da şablonları kendi içlerine dahil etmeye ve geliştirmeye başladılar. Hatta bazı şablonlar müzik türüne göre önceden yazılımın basit davul temalarını bile içerebiliyor. Şablonlar bulut  desteğiyle paylaşılabiliyor, indirilebiliyor.
Her ne kadar şablonu hazırlamak zaman alsa da bu sonraki çalışmalara katacağı hız düşünüldüğünde oldukça yarar sağlayacaktır. Bu nedenle şablon kullanmaktan kaçınmayın

2. Kısayollar

Tüm DAW yazılımlarının kendine has kısayolları vardır. Hepsini öğrenmek neredeyse imkansız ama bazıları “HELP” menüsü üzerinden, bazıları özelleştirilebilir kısayol seçenekleri ile her an elimizin altında. Ortalama olarak bir projede 20 kadar kısayol bilmek sizi oldukça hızlandıracaktır.

En sık kullanılan kısayolları öğrenmek zamandan büyük tasarruf etmenizi sağlayacak. Bazı DAW yazılımları kısayol setlerini birbirine uyarlayabiliyor, laptop klavyesi veya desktop klavyesine göre ayarlanabiliyor bunlardan da haberdar olmak gerekir.
Kısayol tuşlarının her an karşımızda olması için her DAW için ayrı ayrı üretilmiş klavyeler ve klavye örtüleri bulunmakta. Klavyeler biraz pahalı olsa da örtüler daha ulaşılabilir seviyelerde.

3.  Dosya yönetimi

Projelerinizi export ederken eksik dosya kalmamasına dikkat edin. Bazen proje içerisine import yoluyla eklediğiniz audio  dosyaları ilgili ayar kapalı olduğundan import ettiğiniz konumdan okunur. Projeyi kopyaladığınızda , export ettiğinizde başka bir yerde açınca o dosyalar bulunamadığı için işleriniz aksar. Bu durum sanal enstrüman kitaplıkları için geçerli değil, onlar kurulu bulunduğu konumdan okurlar. Taşıdığınız yerde aynı kitaplık yoksa projeniz eksik kalır. Bu nedenle sanal enstrümanları da audio olarak taşımak iyi bir seçenek olacaktır.

4. Sabit bir I/O Setup kurmak


İster MIDI ister Audio ile çalışın her seferinden kablo takıp çıkarmak zorunda kalmamalısınız. Tabii ki değişkenler olacaktır (mikrofon gibi) ama sabit bir setup herzaman daha iyi bir seçimdir. Ayrıca DAW yazılımlarının içerisinde bulunan I/O kısmını iyice öğrenip buradan yönlendirmelerinizi ayarlamak ve bunu kaydetmek size çok fayda sağlayacaktır. 1 nolu input mono mic – 2.DI – 3-4 Stereo Sound Module vs. gibi girişlerinizi, 1-2- Main out – 3-4- Alternatif Out 5-6 HeadPhone Amp gibi ayarlamaları yapmak sisteminizde kalıcı bir setup oluşturmanın adımlarındandır.

5. Çok Fonksiyonlu Mouse veya TrackBall kullanmak

                          
Özellikle son zamanlarda çıkan bilgisayarlarda bulunan trackpad’ler standart bir mouse’dan çok daha fazla işlev sunuyor ama yine de mouse kullanmaktan vazgeçemiyoruz.

Çoğu kullanıcının mouse ile iletişimi de sağ ve sol click tuşları ve scroll tekeri. Ancak çok işlevli bazı mouse’lar, örneğin Contour Shuttle Pro 2 gibi bir model çok fazla fonksiyonu mouse ile kullanmanıza olanak sağlıyor. Mesela transport komutlarını atayabilir, copy+paste komutlarını atayabilir veya sık kullandığınız komutları tuşlara atayabilirsiniz. Bu büyük konfor sağlar. Ayrca bu tip mouse’lar sadece DAW ile değil tüm uygulamalar için programlanabilir. İhtiyaçlarınıza göre özelleştireceğiniz bir çok fonksiyonlu mouse en iyi dostunuz olacaktır. Trackball ise masaüstünde sabit durduğundan hareket ettirmeye gerek kalmadan sabit konumda kullanmanıza ve yer tasarrufuna yardımcı olur.

.

6. Sisteminizi yormayın

Ses ve video uygulamaları bilgisayarın gücünü çok fazla tüketir. DAW ile ses kaydı ve realtime efektler ile çalışırken bu güç ihtiyacını daha fazla hissedersiniz. Bu nedenle DAW ile çalışırken gerekmedikçe arkaplanda başka uygulamaları çalıştırmayın, özellikle Antivirüs taraması, photoshop vs. gibi uygulamlar  DAW performansını olumsuz etkileyecektir. Sadece o an ihtiyacınız olan uygulamalar çalışsın. Birçok kullancının yaşadığı sistem olumsuzluklarının temelinde bu şekilde çalışmak var.

7. Bilgisayarınız /DAW yazılımınız  bir çöp kutusuna dönüşmesin.

Zaman zaman bazı plugin’lerin demo sürümlerini yükleriz ama demo süresi dolduğunda bunu sistemden kaldırmak yerine uyarı ekranında “cancel” seçeceği ile geçip işimize devam ederiz. Aynı şekilde yeni çıkmış bir plugin / sanal enstrüman gibi yüklemeleri kullanıp işimize yaramadığını görsek de sistemimizden silmeyiz. Bunlar sürekli DAW’ı işgal eder, sisteminizi yavaşlatır, DAW’ın açılış süresini uzatır, menüleri şişirir. Bu nedenle kullanmadığınız eklentileri manuel olarak veya uygulamanızın eklenti yöneticisi aracılığıyla silmek daha verimli bir çalışma ortamı sağlayacak. Gereksiz yüklerden kurtulun.

8. Toplu import ve Export seçenekleri ile zamandan tasarruf edin.

Import ve özellikle kanalların tek tek export edilmesi çok zaman alan ve sıkıcı bir işlemdir.DAW yazılımları artık bunun için Batch import/export seçeceği ile donatılmış durumda. İsterseniz prefader-postfader,insert/send fx seçeneklerini dahi belirleyerek topluca export yapabilirsiniz. Tek bir tıklamayla yapılabilecek işlemler için zamanınızı harcamayın ve bunu bir an önce öğrenin.

9. Bir kontrol arabirimi kullanın

Sürekli ekrana bakarak çalışmak gözleri aşırı derecede yorar, yine sürekli mouse ile müdahale etmek de aynı şekilde yorucu olabilir. Çeşitli kontrol arabirimleri sizi bu durumda rahatlatır. DAW yazılımınızın %100 fonksiyonlarını %100 kontrol edemeseniz bile pan ayarını fiziksel bir knob ile yapmak çok keyiflidir. Bunun gibi transport kontrolleri, plugin parametreleri ve en önemlisi fader’lar. Bunları ellerinizle kontrol etmek hem sürekli ekrana bakmaktan kurtaracak hem de fiziksel müdahalenin yaşattığı duyguyla işinize daha da sarılacaksınız. kaynak: a§kaudio

 

Digidesign 003

Yukarıda çalışmanızı rahatlatacak, size hız ve konfor kazandıracak birtakım öneriler okudunuz. Sizin de tercih ettiğiniz özel yöntemleriniz ve donanımlarınız, sistem optimizasyonu ile ilgili görüşleriniz varsa bu yazının yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

Adet olduğu üzere bölüm listesini de ekleyelim;
Aşık Veysel’in 124. Doğum günü anısına

 

 

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir