Müzik TeknolojileriPlugin ve Yazılımlar

De-essing

Sibilance :

Sibilance SI-ŞI-ÇÇI-CI-JI-ZI-TI gibi “tıslama” sesleri üreten ünsüzler için kullanılan bir terimdir.

Ne yazık ki patlayan sesleri yumuşatmak için kullanılan pop filtreler bu durumda pek işe yaramıyor. Pop filtreler B-P-Ç-T-K gibi patlayan seslerde etkilidir. Sibilance için bell filtre kullanılabilir ama ilerleyen bölümlerde De-Esser’dan söz edeceğiz. 

Mikrofona çok yakın olmak patlama seslerinin yanısıra Sibilance seslerini de artıracaktır.

Mikrofonu vokalistin boğazına doğru biraz alçaltmak ve açı vermek bu seslerin keskinliğini azaltabilir. 

Sibilance ile EQ yardımıyla başa çıkmanın yolunun bell filtre ile (genellikle 3-10 kHz arasında) yapılabileceğinden bahsettik.

Daha iyi ama sıkıcı ve yorucu bir yöntem de gain otomasyonu kullanmaktır. Vokali baştan sonra incelemek gerekir.

Gain otomasyonu teknik olarak en net ve tutarlı yöntemdir. Ancak tonlarca küçük hacimli otomasyonu uygulamak çok zor olacaktır.

Neyse ki De-esser adı verilen plug-in’lerimiz var.

De-esser’ler  temel olarak, sibilance seslerini yumuşatmaya odaklanan (genellikle split veya wide band)  multi-band kompresörlerdir. Split band de-esser etkinleştiğinde yalnızca yüksek bandı sıkıştıracak, wide band de-esser etkinleştirildiğinde ise tüm ses sinyalini sıkıştıracaktır.

FabFilter’ın Pro ‑ DS’sinin hem split band hem de geniş band modları vardır ve son derece şeffaftır, bu nedenle bir de-esser plug-in’i olarak harika bir seçenek sunar.

De-esser’lar genellikle sinyal zincirinde kompresörden sonra uygulanmalıdır. Kompresörün önüne yerleştirilmesi, sibilance parçaları geri getireceğinden de-esser’ı zora sokar  ve neredeyse etkisizleştirir.

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir