Müzik TeknolojileriNotasyon

Dorico Güncellemeleri 4.1

Dorico Güncellemeleri Dorico 4.1

Çıktığından beri takip ettiğim ve aktif olarak yaklaşık 2 yıldır zevkle kullandığım ve öğrenmeye çalıştığım DORICO notasyon yazılımında ara güncellemelerden sonra 2 büyük güncelleme yapıldı. Versiyon 4.1 ve 4.2 sürümleri peşpeşe geldi.

Öncelikle Dorico 4.1 Sürümünden bahsedelim.

Ana başlıklar Dinamik editör, geliştirilmiş şarkı sözleri ve özel renklendirmeler.

Sürüm geçmişi için ŞURAYA bakabilirsiniz.

Özellikle ses tonuna sonra da anlatımına hayran olduğum Antony Hughes 4.1 için bir video yayınladı. Tüm özellikler aşağıdaki videoda.

Key Editör

Yeşil bir bölgenin başlangıcındaki nokta  sola veya sağa sürüklenmenin, aynı grubun parçası olan diğer noktalar ve yeşil bölgeler de dahil olmak üzere tüm yeşil bölgeyi hareket ettireceğini belirtmek için daha büyüktür. Yeşil bölgelerdeki sforzando gibi zarf tabanlı dinamiklerin şeklini gösteren noktalar artık daha güvenilir bir şekilde düzenlenebilir ve hareketleri, Dorico’nun anlamlandıramayacağı tuhaf dinamikler yaratmanızı önlemek için kısıtlanır.

Çizim (kurşun kalem) ve çizgi araçlarıyla oluşturduğunuz freehand dynamics mavi bölgeler olarak gösterilir ve belirli nüanslar veya ayrıntılı performans sağlamak için mavi bölgelerle yeşil bölgelerin üzerine yazabilirsiniz. MIDI continuous Controller editor ile ortak olarak, artık noktaların sürüklenmesini sınırlamak için Shift tuşunu da kullanabilirsiniz, böylece konumları değiştirmeden değerleri değiştirmek için Shift ile yukarı ve aşağı sürüklemek veya değerleri değiştirmeden pozisyonları değiştirmek için Shift ile sola ve sağa sürüklemek daha kolaydır. Ayrıca Freehand çizimi yaparken çözünürlük artırılmış, birleştirmeler kolaylaştırılmış ve seçilen noktaların manipülasyonu zenginleştirilmiştir.ALT tuşu ile seçilen değerlerin kopyası oluşturulabilir.

Lyrics

Dorico 4.1’de, şarkı sözleri, paragraf stillerinin daha büyük yetenekleri sayesinde bir dizi ince ama önemli iyileştirme getiren çizim için paragraf stillerini kullanıyor: skor ve parça düzenlerindeki şarkı sözleri farklı boyutlarda olabilir, yazı tipi karakterlerini hafifçe ezebilir veya uzatabilir veya karakter aralığını değiştirerek tüm şarkı sözlerinizi hafifçe sıkılaştırabilir veya gevşetebilirsiniz.

Ayrıca, Dorico’nun zengin metin düzenleyicisinin tüm gücüyle tek bir şarkı sözünü düzenlemenize olanak tanıyan yeni bir Edit Single Lyric iletişim kutusunu da (jump bar veya sağ tıklama menüsünden lyrics alt menüsüne kolayca erişilebilir) kullanıma sundular. Böylece bir hecedeki belirli harflerin altını çizmeniz gibi olağanüstü durumlarla karşılaşırsanız  hatta tek bir harfin yazı tipini değiştirmek (özel bir efekt için veya normal yazı tipinizde bulunmayan aksanlı bir karaktere veya aksan işaretine erişmek için), artık yeni seçenekleriniz var.

Ayrıca, seçilen bir veya daha fazla şarkı sözü için paragraf stilini geçersiz kılmanıza olanak tanıyan yeni bir Paragraf stili özelliği eklenmiş. Örneğin, bunu, belirli bir sistemdeki tüm şarkı sözlerini, yazı tipini normal genişliğinin% 96’sına sıkıştırmak için kullanabilirsiniz. Bu zor ekstra uzun heceyi sisteme sığdırmanıza izin verir.

Dorico 4.1’de ilk kez açtığınızda yeni şarkı sözleri paragraf stillerinin mevcut projelerdeki eski şarkı sözleri yazı tipi stillerine mümkün olduğunca yakın bir şekilde ayarlanmasını sağlamak için elinden gelenin en iyisini yapar ve bir paragraf stilinin tüm özelliklerini bir yazı tipi stilinde belirtmek mümkün olmasa da, Dorico 4.1’de en son kaydedilen bir projeyi Dorico 4.0.31 veya önceki bir sürümde açarsanız, şarkı sözleri için eski yazı tipi stillerinin en azından paragraf stilleriyle aynı yazı tipi ailesine, stiline ve boyutuna (score olarak) ayarlandığını göreceksiniz.

Custom colours

Dorico görme engelli kullanıcılar için tamamen erişilebilir olmaktan çok uzakta olmasına rağmen, Dorico 4.1’de Tercihler’de özel yeni bir Renkler sayfasının tanıtımıyla ileriye doğru önemli bir adım atıldı. Farklı mizanpaj türleri için sayfa renklerini ve farklı pencere modları için arka plan renklerini veya degradelerini ayarlamaya yönelik mevcut seçenekler, General sayfasının  View bölümünden yeni Colors sayfasına taşınmıştır ve bunlar birkaç yeni seçenekle birleştirilmiştir.

İlk olarak, artık her enstrümanda kullanılan ilk sekiz ses için kullanılacak renkleri belirlemek mümkündür. Varsayılan renkler iyileştirilerek hem birbirleriyle hem de seçim rengi gibi Dorico tarafından kullanılan diğer önemli varsayılan renklerle daha iyi kontrast elde edildi. Bununla birlikte, herhangi bir görme bozukluğunuz, renk körlüğünüz veya her enstrümandaki sesler için hangi renklerin kullanılması gerektiğine dair basit bir tercihiniz varsa Voice Colors  etkinken View > Note ve Rest Colors kısımlarından  bunları ayarlamak artık daha kolaydır.

İkincisi, önemli kullanıcı arayüzü öğeleri için kullanılan renkler ve bazı önemli bilgi türlerini iletmek için kullanılan renkler de artık özelleştirilebilir. Artık caret ve rhythmic grid, the shadow note, the playhead (hem çalma hem de gerçek zamanlı kayıt sırasında),  ve Dorico’nun uygun bir dizeye otomatik olarak atayamadığı perdeli enstrümanlar üzerindeki notalar (notes out of range, and notes on fretted Instruments) tarafından kullanılan renkleri değiştirebilirsiniz.

Son olarak, müziğin görüntüsünü tersine çevirmek de artık mümkündür, böylece beyaz veya açık bir arka plan üzerinde siyah olarak görünmek yerine, müzik siyah bir arka plan üzerinde beyaz (aslında çok açık gri) veya tercih ederseniz seçtiğiniz başka bir renk olarak çizilir. Yine, bu, belirli görme bozukluğu olan insanlar için yararlı olabilir ve geç saatlerde veya loş ışıklı bir ortamda çalışırken bile yararlı bulabilirsiniz.

Printing flows

Aynı projede birden fazla müzik parçasına (hareketler, şarkılar, sahneler vb.) sahip olma yeteneği, Dorico’nun diğer müzik notasyonu ve kompozisyon uygulamalarının eşleştiremeyeceği benzersiz süper güçlerinden biridir.Ancak yazıma kısmında ve export seçeneklerine bazı düzeltmeler beklenmekteydi. 

Yazdırma modunda, sağdaki seçenekler panelindeki Job Type bölümü artık yeni bir seçenek içeriyor: Tüm sayfaları (Tümü) veya belirli bir sayfa aralığını (Sayfalar) yazdırmaya ek olarak, artık belirli akışları yazdırmak için Flows to print kısmını kullanabilirsiniz.. Basit bir iletişim kutusundan hangi akışların grafik olarak yazdırılacağını veya dışa aktarılacağını seçmek için görüntülenen Choose düğmesini tıklatın. Bu, yazdırılacak sayfa aralığını belirlemenin gerçekten çok daha uygun bir yoludur: 

Dorico, her bir düzen için seçtiğiniz flows seçimini hatırlar ve bir sonraki baskıya geldiğinizde kolayca hatırlamanız için projeye kaydeder.

Diğer geliştirmeler

  • Cubase Pro’nun iki yeni yüksek kaliteli efekt eklentisi Dorico’ya dahil edildi: The Frequency eight-band EQ, ve the four-band Multiband Compressor.
  • iCloud Drive veya Dropbox gibi bulut özellikli bir konuma kaydedilmiş projeyi düzenlerken, Dorico proje başka bir cihazda (örneğin başka bir masaüstü bilgisayarda veya iPad’inizde) değiştirilmişse sizi uyarır ve ne yapacağınızı seçmenize olanak tanır – geçerli sürümü yeni bir ad altında kaydedin, güncellenmiş sürümü yükleyin vb.
  • Akor sembollerinin dizeğin üzerine mi yoksa büyük bir enstrümanının iki dizeği arasına mı çizilmesi gerektiği seçeneği, artık Engraving Options’ta proje için küresel olarak değil, Layout Options’ da düzen başına ayarlanabilir.
  • Yatay çizgilerin ipuçlarına dahil edilmesi veya ipuçlarından hariç tutulması gerekip gerekmediği konusunda yeni bir seçenek (ve karşılık gelen özellik)
  • Varolan projelerden library dosyalarını dışa aktarmanıza ve projenin kendisini kullanmak yerine Library Manager aracılığıyla içe aktarmanıza olanak tanıyan yeni bir Library/ Export Library komutu eklendi.

2. Bölümde Dorico 4.2 sürümünden bahsedeceğim.

Buraya kadar okuduysanız teşekkürler ve tebrikler..

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir