Müzik Teknolojileri

Evde vokal kaydı için 5 Öneri

Bu yazıda Evde vokal kaydı için 5 Öneri bulacaksınız.
Kendi stili içerisinde her şarkı benzersizdir ancak şarkı içerisindeki odak nokta her zaman vokaldir. Bu nedenle vokalin profesyonel şekilde kaydedilmesi için zaman ayırmak çok önemlidir.

Vokal kaydetmek için kesin ve net bir yol olmasa da en iyi sonucu elde etmek için göz önünde bulundurulması gereken birkaç husus var. Bu yazıda profesyonele yakın kayıtlar için yardımcı olacak bazı ipuçları.larını bulacaksınız. Böylece vokallerinizi mümkün olan en yüksek kalitede kaydederek maksimum performans alacaksınız.

    • Oda
      Hangi mikrofonu kullanacağınıza karar vermeden önce düşünmek isteyeceğiniz  en önemli faktör kaydı yapacağınız odadır. Bir odanın akustiği kaydınızın kalitesiyle doğrudan ilgilidir. Küçük bir odada kayıt yapıyorsanız, ses daha yakın bir şekilde yansıtılacak ve daha az bozulma olacaktır ancak daha ton olarak daha ince ve garip gelebilir. Büyük bir odada ise vokalleriniz patlayabilir, yankılar oluşabilir. Her oda değişken olduğundan evdeki tüm odaları deneyin, sesi bozabilecek nesnelerin bulunmadığı en iyi sonucu veren orta ölçekli odayı bulun. Tabii ki ideali ses yalıtımı olan bir oda.
    • Doğru Mikrofon Seçimi
      Kaydettiğiniz vokalin türüne bağlı olarak doğru mikrofonu seçmelisiniz. Teknik ve etki olarak şarkı-opera veya rap birbirinden çok farklıdır.Bu nedenle türünüze uygun mikrofon edinmek iyi bir kayıt için çok önemlidir. Şarkı kaydı değil de podcast /YouTube videosu kaydediyorsanız DSLR kamera için geliştirilen shotgun mikrofonlar kullanabilirsiniz. Kaydettiğiniz vokal ne olursa olsun bunun için en iyi mikrofonu edinin.
    • Mikrofonunuzu doğru şekilde ayarlayın
      Size uygun mikrofonu edindikten sonra sıradaki işlem bunun kurulumudur. Mikrofonun diyaframı dudaklarınıza bakacak şekilde karşınızda olacak ve yaklaşık 10 cm kadar kısa mesafeler başlangıç için denenebilir. Genel eğilim mikrofonla vokal arasında bir karış mesafe bırakmaktır. Ayrıca p,b,t,s,ç sesleri için test yaparak bunlarda sorun varsa pop fitler kullanmayı denemelisiniz.
    • Seviyeler
      Her kayıt türü farklı olduğundan bu konuda katı bir kural yok. Deneme yapmak çok önemli. İdeali yakalayana kadar denemeler yapın. Ses seviyesinin clip noktasına kadar çıkmamasına dikkat edin aksi taktirde seste bozulmalar (distortion-clipping) oluşur ve bu da doğal olarak kaydın kalitesini bozar. Kayıt yaparken sürekli bilgisayar ekranını/level meter’ları kontrol edin. 
    • Tek kayıtla yetinmeyin
      Hem sesinizi,hem mikrofonunuzu ısıtmak için bir süre gerekmekte, bu sürede yaptığınız kayıtları ayrı kanallarda veya playlistlerde tutun. Bir şarkıyı 3-5 kez kaydedin ve aralarından iyi olan parçaları birleştirin.(Vokal Comping)Bu öneriler başlangıç önerileri olarak değerlendirilmelidir. Evde vokal kaydı ne sanıldığı kadar kolay ne de aksi şekilde zor. Temel adımları yerine getirirseniz üstesinden gelebilirsiniz.
      kaynak producerspotcom

      Müzikli günler dilerim.

      Bu yazının müzik listesi :

 

 

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir