Müzik Teknolojileri

Kasetçalarlar geri dönüyor

Kasetçalar ve Yanko Design
Uzun yıllar kaset koleksiyonculuğu yapmış biri olarak yakın zamanda gördüğüm bir haber beni çok şaşırtmadı desem yalan olmaz.

Avrupada kasetlerin yeniden yükselişe geçtiği yönündeki bu haber plakların uzun bir aradan sonra tekrar gündeme gelmesi ile kasetler ne olacak diye merak edenleri benim kadar heyecanlandırmıştır.Kasetçalar lar geri dönüyor. Ama önce biraz hatırat..
CD ler her ne kadar hayatımıza çok hızlı girmişse de ben uzun bir süre kasetler ile meşgul oldum. Sürekli yeni kasetleri alır, arşivlik değeri olanları toplardım. Halihazırda binlece kasetlik bir koleksiyonum var. Ara ara bazılarını çıkarır çalar dinlerim, vazgeçemeyeceklerimi ise mp3 olarak bilgisayara arşivledim.
Küçük yaşlarımdan itibaren pek çok kasetçalarım oldu, evimizde eski tabirle yığma müzik seti (kat kat olanlardan) vardı. Walkman furyasında özellikle SONY ve AIWA markalarının birçok modelini edindim.
Bunların arasında en beğendiğim ve halen sakladığım model SONY WM-FX655 modeli oldu. Radyolu, kablolu kumandası olan ve ses kaydı yapabilen bu walkman autoreverse özelliğine sahipti. Stick pil ile uzun saatler beni hiç yolda bırakmadı. Yazıyı yazarken çıkarıp hasret giderdim.
Walkman

 

Yine halen kullandığım ve hayran olduğum Pioneer CT-W606DR modeli deck tape. Bu canavarın içinde 20 bit convertor var. O döneme göre efsane. Bilgisayarda yaptığım müzik çalışmalarını arabada dinlemek için bununla kasetlere kaydederdim.Ne güzel günlerdi.

Pioneer

Neyse gelelim mevzuya ;
Yanko Design isimli bir firma kaset olayını canlandıracak bir icatla ortaya çıktı. ELBOW Portatif, kullanımı çok kolay ve tasarımı çok etkileyici.

Aşağıda resimleri var. Türkiye’ye gelirse asla kaçırmayacağım bir kasetçalar. Şimdiden rüyalarımda.

Görüntü 2.06.2017 01.49 Görüntü 2.06.2017 01.50 Görüntü 2.06.2017 01.50 (1)

mini usb bağlantısı ile şarj oluyor kulaklık çıkışı var cebine koy gez…

Pikap koluna benzer iki eksenli kolu, Elbow’un en önemli parçası. Kol iki yönde dönebiliyor. Kaseti cihazın içine sokmak için kolu kapak gibi yukarı kaldırmak gerekiyor. Klasik kasetçalarlardaki iki makaralı kafa yerine Elbow tek makarayla çalışıyor. Eski kasetçalarlarda kasetin hızını kontrol eden parçaların yerini ise optik sensörler almış. Bu sensör kasetin yüzeyindeki hareketi izleyerek sabit bir hızda dönebilmesini sağlıyor.

Görüntü 2.06.2017 01.50 (2) Görüntü 2.06.2017 01.50 (3)

Elbow üzerinde bulunan tek bir yuvarlak düğme ile kontrol ediliyor. Düğmeyi sola döndürdüğünüzde kaseti çalıyor, sağa döndürdüğünüzde ise kaseti ileri sarıyor. Ne kadar çok sağa döndürürseniz ileri sarma hızı o kadar artıyor.
Görüntü 2.06.2017 01.51

Tasarımcılar: Andrius Žemaitis ve Marius Paulikas turnayı gözünden vurmuşlar.
2015’te tasarım olarak temelleri atılan Elbow konsepti ile BrainMonk, Litvanyada ve uluslararası tasarım yarışmalarında çeşitli ödüller almış. Günümüzde ise konsepti hayata geçirmek adına fizibilite çalışmalarına ağırlık vermiş durumda.
Dilerim yakın zamanda ülkemize gelir.

Detaylı bilgi B U R A D A

Okuduğunuz için teşekkürler. Bir başka yazıda görüşmek üzere.

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir