Müzik Teknolojileri

Kayıt Teknikleri (BANJO)

Banjonun, tellerinin titreşimlerini büyüten, teknesi üzerinde gerilen bir derisi vardır. Bu deri, bir davulun derisine benzer. Banjonun armonik yapısı alt orta frekans alanında odaklanır ama 10 kHz’e kadar devam edebilir.

wpid-2976229154_bd6dce8201-2013-03-31-06-44.jpg

Bütün banjolar temel olarak aynı olmakla beraber, birkaç çeşidi ve değişik çalma teknikleri vardır. Bunlar da farklı mikrofonlama teknikleri gerektirir.

Banjoların hem rezonatörlü hem rezonatörsüz modelleri vardır. Rezonatörlüler, rezonatörsüzlere göre genelde çok daha yüksek ses çıkarırlar. Bunlar, çok fazla yakın konulan bir mikrofona zarar verebilir. Ayrıca, tarzlar arasında çok büyük ses farkları vardır. Bluegrass tarzında çalanlar genelde parmakla  çalarlar. Folk (halk müziği) tarzda çalanlar eski “clawhammer” çalışında olduğu gibi bazen tırnakla tellere sert bir vuruş indirebilirler. Dixieland tarzında çalanlar ise tenör veya penalı banjo çaldıkları gibi genelde pena ile çalarlar. Pena ile çalınan banjo, sert vuruşlu çalındığı için daha yüksek ses verir. Arkası açık olan geleneksel beş telli banjolar ise daha az ses verir.

Banjo Kayıt İpucu

Caz veya celtic (İrlanda) müziğinde olduğu gibi penayla çalınan banjolar çok sert vuruşlar içerebiliyor, tellere adeta hücüm edercesine çalınabiliyor. Tabii bu, enstrüman ve çalış tarzına bağlı değişir. Bu hücümsu sesi yakalamak istenirse, çok kaliteli kondensatör mikrofon ile yakın mikrofonlama gerekir. Ama patlamalara dikkat edin ve gerekirse mikrofonun padını kullanın.
wpid-2975404367_fc858ceb46-2013-03-31-06-44.jpg

Banjo

Doğal enstrüman karışımını yakalamak için, derinin ortasına yönelen bir tane kondensatörlü veya dinamik mikrofon 15 cm ile 30 cm arasında bir mesafede konuşlandırılır. Kondensatörlü mikrofon daha keskin sesli bir nitelik taşır. Dinamik mikrofon ise daha temel sesler alır.

1. İkinci mikrofon derinin tam ortasına doğru değil de hafif bir açıda konuşlandırılırsa daha doğal bir ses alınır. Derinin ortasına doğru yönelen mikrofon kaba ve vuruşlu ses alırken, mikrofon daha kenara doğru taşınırsa daha hafif bir ses alır.

2. Yakın mikrofonlama için kondensatörlü mikrofon derinin önünde aşağı yukarı 15 cm uzaklıkta konulur. Ama doğrultusu derinin 8 cm içerisinde olmalı. Klavyenin sonuyla eşiğin hemen hemen ortasında konuşlandırılmalı

3. Tam tecrit sağlamak için yakın mikrofonlama daha iyiyse de, daha doğal bir ses, mikrofonun 50 ile 100 cm uzaklıkta konuşlandırılmasıyla yakalanır. Bu mikrofon yaklaşık icracının başının seviyesinde olmalı. Derinin ortasına doğru yönelmeli.

ses örnekleri ve mikrofon yerleşimi için

link 1
alternatif link

sunu dosyarındaki sesleri dinleyemeyenler için sadece sesler

link 1 link2

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir