Müzik Teknolojileri

MIDI Kılavuzu

MIDI olarak daha iyi bilinen (The Musical Instrument Digital Interface) Müzik Aleti Dijital Arayüz protokolü, 1980’lerin başından beri var ve bugün müzik üretiminde çok önemli bir unsur olmaya devam ediyor. Elektronik müzik veya Logic Pro, Pro Tools, Ableton Live gibi dijital ses iş istasyonları (DAW’lar) ile çalışan herkesin, MIDI’nin ne olduğunu ve başarılı bir şekilde müzik üretmek için nasıl çalıştığını bilmesi gerekir. 

Kısa Tarihçe

1980’lerin başında, elektronik müzik aletleri üreticileri, farklı donanım cihazları ve bilgisayarlar arasında standart bir dijital iletişim aracı olması gerektiğini fark ettiler. MIDI teknolojisi, 1983 yılında müzik endüstrisi temsilcilerinden oluşan bir panel tarafından standartlaştırıldı ve MIDI Manufacturers Association (MIDI Üreticileri Birliği) (MMA) tarafından sürdürüldü. Bu standart, üreticiden bağımsız olarak cihazlar arasında verimli iletişim sağlar. Ayrıca beş pimli MIDI kabloları aracılığıyla tek tip bağlantı kurdu. Daha sonra, USB kabloları ve kablosuz bağlantılar aracılığıyla iletişim standartları MIDI spesifikasyonuna eklendi.

Yeni başlayanlar için yaygın yanlış anlamalardan biri, MIDI’nin ses sinyallerini iletmesidir. Öyle değil. Yalnızca synthesizer’lar, ses modülleri ve bilgisayarlar gibi bağlı cihazlara ses üretmelerini söyleyen verileri iletir. Perdeleri belirtir ve diğer parametreleri değiştirmek için bir yol sağlar.

Temel MIDI mesajlarına bir göz atalım:

The MIDI Note Mesajı

Bir bilgisayara bir tür arabirimle veya doğrudan bir USB kablosuyla bağlı bir MIDI klavyesinde bir tuşa bastığınızda, üç temel veri değeri iletilir:

Note Number – 0 ile 127 arasında değişen (yedi bitlik veri aralığıdır), bu sayılar doğrudan oluşturulacak notla ilgilidir. Oktav, harf nota adından sonra belirtilir, ancak işleri biraz karıştırmak için, bir piyanodaki orta C (MIDI nota numarası 60 ile gösterilir), üreticiye bağlı olarak bazen C3 ve bazen C4 olarak adlandırılır. Bunu genellikle kullandığınız DAW’da da değiştirebilirsiniz. C-1 gibi çok yüksek veya çok düşük MIDI nota numaraları genellikle keyswitch olarak kullanılır, çünkü bu notalar çoğu sanal enstrümanın veya donanım sentezleyicisinin kullanılabilir aralığının ötesindedir.

Aşağıda, yaylı çalgılarla ilgili MIDI nota aralıklarına bazı örnekler verilmiştir. Burada, Orta C, C4 olarak gösterilir, ancak MIDI not numarası açısından, her zaman 60’tır.

MIDI Note Ranges

Oktav sayısının C notasıyla başladığına dikkat edilmelidir, bu nedenle C2’den başlayan bir C ölçeği için ilerleme C2, D2, E2, F2, G2, A2, B2, C3, D3, E3, vb.

Programladığınız notanın oktavını bilmek elbette çok önemlidir ve çoğu DAW, bir piyano rulosunda veya step sequencer arayüzünde olsun, hangi oktavı kullandığınızı görmenin bir yolunu sağlayacaktır.

Velocity – ayrıca 0 ila 127 arasında değişir ve volume ilişkilendirilebilir  ancak aynı şey değildir. Örneğin, bir piyano tuşuna belirli bir hızla bastığınızda, vuruşun yoğunluğuyla ilgili çeşitli üst ton içeriği oluşturur. Bir tuşa 127 hızında vurabilir ve ardından sesi bağımsız olarak kısabilirsiniz. Yani volume MIDI açısından velocity ile eşit değildir. Velocity değerleri genellikle gerçek enstrümanları daha doğru bir şekilde simüle etmek için farklı sample’ları tetiklemek için kullanılır. Velocity değerleri, bir elektronik cihazın parametrelerini modüle etmek veya değiştirmek ya da bir yoğunluk birikimi oluşturmak için de kullanılabilir. Velocity, herhangi bir DAW’da kolayca düzenlenir ve müzik yolculuğuna yeni başlayanlar tarafından genellikle göz ardı edilen müzik üretiminde çok önemli bir unsurdur. 0’lık bir velocity, özünde bir note-off mesajıyla aynıdır. Velocity genellikle velocity değerine karşılık gelen bir renkle temsil edilir.

Kanal – genellikle 1 ile 16 arasında değişen Kanal, bilgilerin bir DAW içinde veya o Kanalda veri almak üzere ayarlanmış harici cihazlara nereye gönderileceğini kontrol eder. Bu, belirli cihazları veya sanal synth’leri bağımsız olarak kontrol etmenizi sağlar.

Bu üç parametre tek başına, bir sesin perdesi, dinamikleri, tınısı ve süresi dahil olmak üzere inanılmaz miktarda kontrol sağlayabilir.  Note On message (velocity > 0) and the Note Off message (velocity = 0). arasındaki zaman farkı olabilir. Veya, one shot sample’lar söz konusu olduğunda, Note On iletisi tarafından tetiklenen örneğin kendisinin süresiyle tanımlanır.

Control Messages (Kontrol Mesajları)

CC veya Continuous Controller Messages tipik olarak CC verilerini ileten slider veya düğmelere sahip bir MIDI denetleyicisi aracılığıyla oluşturulur (genellikle 0 ila 127). Bu tür veriler, sanal bir synthesizer, donanım enstrümanı veya MIDI etkin efektteki herhangi bir parametreyi kontrol edebilir. CC verilerini, DAW’ın kendisi bu denetimi tescilli denetleyicilerle sınırlamadığı sürece, fader, slider vb. gibi DAW parametrelerini kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.

Bazı DAW’lar, CC verilerini oluşturabilen ve sanal synth’lere, efektlere veya harici cihazlara gönderebilen Logic Pro’daki Modülatör gibi MIDI efekti eklentilerine sahiptir. Bunlar son derece güçlüdür ve faydalarını elde etmek için araştırılmalıdır.

Aftertouch (veya basınç kontrolörü verileri) bazı (ancak hepsinde değil) MIDI kontrolörlerinde mevcuttur. Dokunmatik sonrası özellikli bir kontrol cihazında bir tuşa bastığınızda, sonraki basıncı artırabilir veya azaltabilirsiniz ve bu veriler sanal bir cihazda vibrato veya cut-off frekansı gibi parametreleri kontrol etmek için kullanılabilir. Bu güzel bir özellik ve bir MIDI denetleyicisi için alışveriş yapıyorsanız ekstra paraya değer.

Pitch bend mesajları CC mesajları gibidir, ancak pitch kontrolüne adanmıştır ve genellikle 14 bit mesajlardır, yani basamaklı quantization olmadan daha kesin bir frekans elde edebilirsiniz. MIDI denetleyicisinde veya alıcı cihazda eğim aralığını, bağlama göre ayarlayabilirsiniz. Bir klavyedeki pitch bend tekerleği genellikle merkez noktasında durur ve eğer seçerseniz, pozitif ve negatif değerler için genellikle farklı bir aralığa sahip olabilirsiniz.

Pitch bend editor

Bu tür mesajların tümü CC numarasını veya denetleyici türünü, bir değeri (7 veya 14 bit) ve kanal numarasını içerecektir.

DAW’lar genellikle gelen MIDI verilerini görsel olarak izlemenin bir yolunu bulur ve bu da iletinin türünü, değerini ve kanal numarasını tanımlar. Bu, özellikle CC numaralarını tanımlamanın hızlı bir yoludur, çünkü MIDI denetleyicileri düğmeler ve kaydırıcılar için çeşitli eşleme şemaları kullanır.

MIDI monitor

Tabii ki, her zaman cihaz kılavuzuna başvurabilir veya MIDI uygulama şemasına da başvurabilirsiniz.

Bazı yaygın CC numaraları şunlardır:

Controller 1 – Mod Wheel
Controller 2 – Breath Control
Controller 64 – Sustain
Controller 7 – Volume

MIDI Implementation Charts

MIDI kurulumunun her parçası, parametrelerin CC mesajları, aftertouch gibi yetenekler aracılığıyla nasıl kontrol edilebileceğini tanımlayan bir MIDI uygulama şeması ile birlikte gelir. Bu biraz belirsiz grafiklere asla bakmanız gerekmeyebilir, ancak harici bir synth’de belirli bir parametreyi kontrol etmeniz ve nasıl erişilebileceğini bilmeniz gerekiyorsa kullanmak zorunda kalırsınız. Aşağıda Korg Trion Extreme için kısmi bir MIDI uygulama şeması bulunmaktadır.

Sync Messages

Bu tür iletiler, bir aygıtın saatini başka bir aygıtla eşitlemek için kullanılır. Bu, bir bilgisayara bağlı harici sequencer’ları başlatmayı ve durdurmayı mümkün kılar ve DAW’ın aktarımına bağlı olabilir. Ayrıca, seq’in temposunu ve parametreleri modüle etmek için kullanılan LFO’ları senkronize edebilirsiniz.

Bağlantı

MIDI açısından üç iletişim aracı vardır. Protokol kurulduğunda geliştirilen ilk yöntem, bugün hala kullanılan beş pinli MIDI DIN konektörüydü.

MIDI-IN-THRU-and-OUT- 5 pin DIN
(kaynak)

Bu, temel olarak MIDI OUT’un MIDI IN’e gitmesi gerektiği anlamına gelen tek yönlü bir protokoldür ve bunun tersi de geçerlidir. MIDI In bağlantı noktasında alınan her şeyi değiştirilmeden gönderen MIDI Thru da vardır. Bazı cihazlar, bağlantı noktalarının işlevselliğini de değiştirmenize izin verir.

USB MIDI, artık bir arayüze ihtiyacınız olmadığı, ancak bir denetleyiciyi veya MIDI cihazını bağlamak için bir bilgisayarda veya hub’da standart bir USB jakı kullanabileceğiniz için büyük bir ilerlemeydi. Sadece bu değil, aynı zamanda bu tür bir iletişim çift yönlüdür, bu nedenle sanal bir synthesizer’daki bir parametrenin taşınması, MIDI kodlayıcılarını kullanan bir MIDI denetleyicisinde görsel olarak gösterilebilir. Böylece denetleyicideki görsel temsil sanal arayüzle eşleşir ve bunun tersi de geçerlidir.

USB cable

3,5 mm MIDI konektörleri, alanın sınırlı olduğu bazı cihazlarda bulunur. Standart MIDI jaklarına veya kablolarına bağlanmak için adaptörler mevcuttur.

3.5 mm MIDI Connectors

Kablosuz MIDI, özellikle cep telefonu ve tablet tabanlı uygulamalar için kullanışlıdır. Bazı geleneksel denetleyiciler de artık kablosuz iletişime izin veriyor. Fiziksel bağlantıların eksikliği veya pratik olmaması, bunu önemli bir iletişim aracı haline getirir.

Korg wireless MIDI controller

RTP MIDI – Bu, Wi-Fi veya CAT5 / CAT6 ethernet kablolarını kullanarak bir ağ üzerinden MIDI mesajları göndermek için kullanılan bir yöntemdir. Bu, DIN ve USB kablolarının uzunluk sınırlamalarını ortadan kaldırır. İConnectivity tarafından yapılanlar gibi arayüzler bu yeteneğe sahiptir.

iConnectivity mioXM

Harici Donanım

Her DAW’ın, DAW’ın kendisinde veya bir MIDI denetleyicisinden harici bir aygıta oluşturulan MIDI verilerini yönlendirmek için bir yolu vardır. Harici bir cihaza atıfta bulunan bir şey arayın – MIDI verilerini belirli bir kanal üzerinden yönlendirmenin bir yolu olmalıdır.

External Instrument

MIDI 2.0

Oldukça yeni ve uzun zamandır beklenen bir gelişme MIDI 2.0’dır. MIDI’nin bağlantı ve kontrol açısından altın çağındayız. Bu yeni protokoldeki iki büyük gelişme şunları içerir:

MPE ((MIDI Polyphonic Expression)  – Bu, Pitch bend, vibrato, timbre ve volumei gibi parametrelerin nota bazında bireysel kontrolünü sağlarken, MIDI daha önce bu parametrelerin yalnızca parça genelinde veya kanal genelinde kontrol edilmesine izin veriyordu. Tüm sanal enstrümanlar, donanım synth’leri veya kontrolörleri henüz MPE yeteneğine sahip değildir, ancak bu hızla değişmektedir. Artık Logic Pro’nun Alchemy’si gibi giderek daha fazla sanal cihaz bu işlevselliğe sahip.

14 Bit CC verileri artık uygulanabilir ve seslerde quantization olmadan çok hassas kontrol sunar. Daha önce neredeyse tüm CC’ler, 14 bit CC’ler tarafından sunulan 16.348’in aksine yalnızca 128 veri noktası sunan 7 bit veri kullanıyordu.

Kaynaklar

MIDI.org, MIDI ile ilgili her şey için harika bir kaynaktır.

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir