Müzik TeknolojileriNotasyon

Müzik Yazısında SMuFL – Notasyon

Yaklaşık 1960’lardan beri bilgisayar/musicwriter’lar ile ile müzik yazımı yapılıyor.

İlk müzik yazı tipi olan SONATA. Cleo Huggins tarafından Adobe için tasarlanmış.(1985)

Sonata ile standart QWERTY klavyedeki tuşlarla müzik sembolleri eşleniyordu.

Sonata 200 den az glif içerdiği için diğer programlar kendi yazıtiplerini tasarlamaya başladılar.

Steve Peha Finale için (Coda Music) Petrucci yazı tipini oluşturdu.
Sibelius kurucusu Jonathan Finn tarafından oluşturulan Opus yazı tipi ile devam etti ve benzerleri. Ancak bunların hemen hepsi Sonata’nın düzenini kullanıyordu.
Şu anda Sibelius’ta kullanılan Opus yazı tipi 600den fazla glif içeriyor ve 18 yazı tipi Opus font ailesini oluşturuyor.

1998’de, Virginia Üniversitesi’nden Perry Roland, Unicode Standardına dahil edilecek yeni bir müzikal semboller yelpazesi için bir teklif hazırladı. Bu 220 glif aralığı, Unicode Standardına gereğince kabul edildi. Aslında 220 sembolden oluşan repertuvarı, sonata’nın 1985 tarihli orijinal versiyonunun kapsamının ötesine geçmez, ancak mensural ve Gregoryen notasyonu için semboller ekler.

Bugüne kadar Unicode eşlemesini kullanan ticari olarak mevcut tek müzik yazı tipi Adobe Sonata Std’dir ve içeriği oldukça eksiktir.

SMuFL

Standard Music Font Layout (SMuFL) / Standart Müzik Yazı Tipi Düzeni’nin amacı, Unicode ve OpenType yazı tiplerinin müzik yazı tipi eşlemesi için temel sağlamaktır.

SMuFL, Temel Çok Dilli Düzlemde (U + E000 kod noktasından başlayarak) standart Özel Kullanım Alanını kullanır ve şu anda yaklaşık 2600 glif, artı birkaç yüz isteğe bağlı ancak önerilen glif, birincil olarak bitişik harfler (yani tek bir glif) ve üslup alternatifleri (yani aynı glif için eşdeğer anlamla farklı bir görünüm) sağlıyor.

SMuFL içindeki glif gruplamaları, Perry Roland tarafından Unicode Müzik Sembolleri aralığında tanımlanan gruplandırmalara dayanır, ancak daha ince bir ayrıntı düzeyine sahiptir. Halihazırda, kabaca en az deyimselden en çok deyime doğru ilerleyen, yani belirli enstrümanlara, müzik türlerine veya tarihsel dönemlere özgü 118 grup glif vardır. Gruplamanın, dahil edilen gliflere genel bir bakış sağlama girişimi olarak hareket etmekten başka hiçbir önemi yoktur. Ayrıca Gelecekteki genişleme için genellikle her grupta alan bırakılmıştır, bu nedenle kod noktaları bitişik değildir

Bravura

Bravura, Petaluma yazıtipleri SMuFL düzenindedir. SMuFL’nin parçalarını uygulayan diğer yazı tipleri de mevcuttur ve bilgiler ŞURADA bulunabilir.

Petaluma

Peki bu konunun önemi ne veya bizimle ne alakası var?

Kişisel olarak çok zevk aldığım bir uğraşı olan notasyon konusu ile ilgili geçmiş yazılarımda da belirttiğim Türk Müziği arızaları konusunun kesin çözümü burada yatıyor.

Dün Finale SMuFL desteğini açıkladı. Finale 27 ile birlikte SMuFL desteklenecekmiş. Tabi bunu Dorico gibi özel bir font ile tüm işaretleri kapsayacak şekilde ve hatta mikrotonal seslendirmeyi de dahil ederek yaparsa Finale kullanıcıları çok sevinecektir. Biz kendisiyle yollarımızı yıllar önce ayırdığımızdan kullanacağımı sanmıyorum ama yine de çok iyi bir gelişme.Aynı hareket Sibelius tarafında da olursa yeni standartlaşma oluşur.

şimdiye kadar bu konuyu tek hamlede çözen tek program DORICO.

MuseScore içinde birtakım gelişmeler var ama diğerlerinde pek hareket yok.

…. Devam edecek…..

,

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir