Müzik TeknolojileriNotasyon

Notasyon Maceraları 2 – ScanScore

Giriş

Daha önce yazdığım Notasyon Maceraları yazısının üzerinden epey zaman geçti. Bu arada yeni yöntemler, farklı programlar denemeye devam ediyorum.
Kısa bir zaman önce çok sevindirici bir e-posta aldım. Yazımı okuduklarını ve kendi yazılımlarının (ScanScore-Forte Notation) gözden kaçmış olabileceğini düşündüklerini belirterek devamında Scan Score ve Forte 12 Premium Notasyon yazılımlarının ücretsiz tam sürümlerini bana gönderdiler.
Bu blogun takip edildiğini, yazılarımın bir yerlere ulaştığını görmek gerçekten çok sevindirici. Forte Notation ekibine Jens’e ve tüm geliştiricilere teşekkür ederim.

Bilgisayardan nota yazımı nota yazımı elbette çok önemli bir konu ve bunun için alışkanlıklarımıza göre kullandığımız çok farklı uygulamalar mevcut. Fakat zaman zaman elimizde bulunan kitapları, basılmış notaları hızlıca bilgisayara aktarmak, düzenlemek, dinlemek gibi ihtiyaçlarımız oluyor.

Nasıl ki doküman tarama ve bunları düzenlenebilir belgeler haline getirmek artık günümüzde çok sıradan bir işlemse OCR (Optic Character Recognization- “optik karakter tanıma” ) aynı işlemin günümüz bilgisayarlarının gücü ile müzik alanında da kullanılması şaşırtıcı olmayacaktır.

OMR (Optical Music Recognition – Optik Müzik Tanıma) olarak adlandırılan bu çalışmaların başlangıcı 1960’lı yıllara kadar uzanıyor. Günümüzde kullanılan işlemciler, yapay zeka ve derin öğrenme yöntemleriyle çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor.

Bu alanda bir çok yazılım var ancak bu yazının konusu ScanScore i̇le devam edeceğiz.

ScanScore’u Mac OS Catalina üzerinde kullanmaya başladım.

Sorunsuz kurulum

Kurulum aşamasında herhangi bir zorlukla karşılaşmadım, aktivasyon aşaması da aynı şekilde çok basitçe tamamlandı. Windows kullanıcıları kurulumda (GPL Ghostscript) yüklüyorlar.Zaten bu aşamada ScanScore sizi yönlendiriyor.

Arayüz

ScanScore’u ilk açtığınızda çok sade bir pencere ile karşılaşıyorsunuz.

Import From Scanner bilgisayarına bağlı bir tarayıcıdan notalarınızı aktarmak için
Import image/Pdf kısmından PDF ve TIFF,JPG eve PNG dosyalarınızı aktarabilirsiniz.
Telefonunuza kuracağınız ücretsiz ScanScore mobil uygulaması ile telefonunuzu bir tarayıcı gibi kullanabilirsiniz. Uygulamayı yükledikten sonra tercihler kısmından QR kodu tanıtıyorsunuz ve sonra iöport from app kısmından notalarınızı aktarmaya başlayabilirsiniz.


Open project daha önce üzerinden çalıştığınız dosyalara erişmek için kullanılıyor.

Notamızı yukarıdaki yöntemlerden biriyle aktardıktan sonra ScanScore’un esas arayüzüne ulaşıyoruz.

Burası iki bölüme ayrılmış olarak karşılıyor bizi. Solda orijinal nota (taradığımız veya aktardığımız), sağ pencerede ise ScanScore ile işlenmiş halini görüyoruz.

Üst tarafta bir çok ikon var ve hepsini açınca pencereler haliyle nota kısımları küçülüyor, burada bir iyileştirme şart. Açılır menü veya tab olarak katmanlanmış menü daha iyi olabilir.Ama kullandıkça çabuk alışıyorsunuz, sadece o an ihtiyacınız olan araçları açıp kapatmak daha hızlı oluyor.

ScanScore tools

Bu tür uygulamalarda aslında bence en önemli konu doğruluk ve hızlı sonuç alabilmek. İşlenen notada yapılacak düzeltmeler eğer o notayı yeniden yazmak kadar hızlı değilse bütün süreç anlamını yitiriyor, ama küçük düzeltmeler ile bitirebiliyorsanız o zaman da büyük kolaylık sağlıyorlar.

Ben genelde Türk müziği üzerine çalıştığım için elimde bulunan örnek notalardan birkaçı ile denemeler yaptım. Bunların bazıları bilgisayarda yazılmış notalar, bazıları kitaptan tanınmış örnekler ve bazıları da el yazısı ile yazılmıştı.

Bilgisayarda yazılanlar da sonuç çok daha başarılı ancak düzeltme işlemlerini yapmak için programa biraz hakim olmak gerekiyor. Örneğin bir nota grubunu seçtiğimiz zaman seçim işaretinin çıkmaması beni şaşırttı ama sonuçta notaları işaretlediğim kısım seçili hale geldi ve verdiğim komutları üzerine uygulayabildiğini gördüm.

Açtığınız nota ilk incelemenin ardından sorunun kısımları otomatik olarak işaretlenir burada iki tane renk var. Eğer mor ile işaretlenmişse bu ölçünün tamamlanmadığını gösteriyor, mavi ile işaretlenmişse fazlalık olduğunu anlıyoruz.

Üçlemelerde zaman zaman hatalar oluştu ancak notaları seçip menüden tuplet komutunu verince çabucak düzeltiliyor.

Birkaç kez denememe rağmen anahtar değiştirmeyi yapamadım herhalde biraz daha çalışmam gerekiyor bu konu üzerinde.

Yine bazı noktalarda ölçü çizgilerine müdahale etmek zorunda kaldım doğru tanınmamıştı.

Genel olarak tutarlı çalıştığını söyleyebilirim ancak ScanScore’u tarama ve düzeltme işlemlerini yaptıktan Dilerseniz sonrasında Forte12 Premium ile de devam edebilirsiniz. Ancak ben xml olarak dışarı aktarmak için kullandım. Daha sonra bu dosyayı Sibelius, Dorico, Finale ve MuseScore uygulamaları ile açarak son düzenlemeleri burada yaptım.

Son olarak : Beklentilerinizi çok yüksek tutmadan biraz çaba ile iş akışınızı iyileştirecek, kullandıkça hız kazanacaksınız. Bir notayı bilgisayara aktarıp anında dinleyebilmek çok güzel bir şey?

Ben ScanScore’un önümüzdeki günlerde daha da gelişeceğine inanıyorum, bu alanda tek olmasa da çok geniş kitlelere ulaşacağından eminim.

ScanScore 3 versiyonu ile aşağıdaki bağlantılardan edinebilirsiniz.

SCANSCORE

Aşağıda Resmi kanallarından videolar ile noktalıyorum.

Okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkürler..

Preview Forte 11 – ScanScore 2.0

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir