Müzik Teknolojileri

Notasyon Maceraları

Nota yazımı konusunda pek çok program deneyimim oldu bunların arasında en uzun zamanı (Windows kullandığım dönemde (hatırlamak dahi istemiyorum)) Geniesoft Overture ile geçirdim. Gerçekten harika iş çıkarıyordu. Her türlü nota yazım işimi rahatlıkla görüyordu. Türk müziği arızaları için biraz zorlanıyordum ama kendi fontumu bile yapmıştım zamanla. Overture ile tanışmam genellikle herkesin Encore isimli basit bir nota yazım programı kullandığı bir dönemde farklı ve daha detaylı bir program arayışıma denk gelir.O zamana dek Encore ile de epeyce nota yazdım ama bence çok başarısız bir programdı.

Her neyse Overture artık geliştirilmiyor.Versiyon 4 te kaldı. Mac OS X için demo versiyonunu tutuyorum makinamda ama eski notalarımı kurtarabilirsem silinecek.

Aşağıda Overture den bir ekran görüntüsü var.

 

Mac’e geçtikten sonra Overture’yi istemeyerek te olsa bıraktım ve Finale ile çalışmaya başladım.

Finale’den kısaca bahsedecek olursak ; nota yazım programları arasında başlarda olan bu yazılım oldukça esnek ve çok detaylı. Nota kitaplarının birçoğu Finale ile yazılıyor. Windows kullanıcılarının pek çoğu, müzik öğrencileri, yapımcılar,eğitimciler her kesimden büyük bir kullanıcı kitlesi var.

ŞURADAN Finale sitesine gidebilirsiniz.

Notalarımı uzun süre Finale ile yazdım. Bugün baktığımda 700 kadar nota finaleden geçmiş.

Her ne kadar gerek mecburiyetten gerek pratik kullanım, kısayolları öğrenmiş olmak vs. gibi nedenlerle Finale ile çalışsam da eski bilgisayarcıyız vardır başka birşeyler diyerek bu konuda sürekli araştırma yapmaktayım.

Stüdyo işlerinde kullandığım DAW yazılımı Pro Tools içinde dahili bir nota editörü barındırıyor ve notaları direkt olarak Sibelius isimli notasyon yazılımına gönderebiliyor. Bu özellik hep cezbetmiştir beni bu nedenle Sibelius’u da yazılımlarımın arasına ekledim ve aciliyeti olmayan notaları Sibelius ile yazarak öğrenmeye başladım. İlk zamanlar “magnetic layout” özelliğinden dolayı çıldırma noktasına geldiğimi hatırıyorum. Hiçbir nota veya işareti serbest hareket ettiremiyordum. Türk Müzikçiler bilirle Si bemol üzerine 2 rakamı koymak finale de çok basitken Sibelius’ta bunu bile yapamamıştım.Zamanla öğrendik biraz.

Sibelius’un Finale’den hiç aşağı kalır bir yanı yok. Hatta bazı artıları bile var. Ayrıca özellikle Mac için tasarlanmış olması (windows versiyonu da var) ayrı bir güzellik. Finale kadar hızlı yazamasam da (mac klavyemde numeric pad yok) Sibelius ile flört ediyoruz ve buluşmalarımızı sıklaştırdık.

ŞURADAN Sibelius’un sitesine giderek inceleyebilirsiniz.

 

Bu deneyimlerin sonunda farklı programlarla yazılmış yüzlerce nota birikti en kötüsü de Finale OS X “El Capitan” sürümünde nazlanmaya başladı.

Zaman zaman Finale’den Sibelius’a nota aktarımı yaptığım için kullandığım MusicXML formatı ile ilgili birşeyler araştırırken ŞURADAMUSESCORE” isimli açık kaynaklı bir notasyon programı ile tanışmıştım. Hemen son versiyonunu indirdim.Türkçe desteği daha artmış, arayüz tamamen Türkçe, dökümanlar Türkçe hatta eğitim videoları Türkçe Altyazılı. Online bir kütüphanesi var ve orada da oldukça fazla Türk Sanat Müziği eserleri yer almakta. Ben de birkaç nota göndermiştim zamanında.
MuseScore açık kaynaklı olduğundan tamamen ÜCRETSİZ.

MuseScore dosya formatı olarak Uncompressed MuseScore format (*.mscx) ve MuseScore format (*.mscz) kullanıyor,

Aşağıdaki dosya formatlarını açabiliyor

MusicXML (*.xml),
Compressed MusicXML (*.mxl),
MIDI (*.mid, *.midi, *.kar),
Capella (*.cap, *.capx) (import only),
Bagpipe Music Writer (*.bww) (import only),
BB (*.mgu, *.sgu) (import only),
Overture (*.ove) (import only) OVE files are created by the score writer “Overture”. ,
Guitar Pro (*.GTP, *.GP3, *.GP4, *.GP5, *.GPX) (Import only)

PDF,PNG ve SVG dosyaları olarak export yeteneği var.

Kullanımı çok kolay,olduka pratik ama detaylı bir nota yazmadan hakim olmak zor. Öğrenmek için karmaşık bir nota yazmak gerekiyor. Ben en azından böyle yapıyorum, öğrenmek istediğim bir program varsa onda en zor olanı yapmaya çalışarak öğreniyorum.

Aşağıdaki videoları izleyerek başlayabilirsiniz.

Ders 1 – Partisyon Oluşturma
Ders 2 – MuseScore ile çalışmak
Ders 3 – Nota Girme
Ders 4 – MIDI Klavye ile Nota Girme
Ders 5 – Nota Girmek için Yeni Fikirler
Lesson 6 – Text, Lyrics and Chords
Lesson 7 – Tablature and Drum Notation
Lesson 8 – Repeats and Endings, Part 1
Lesson 9 – Repeats and Endings, Part 2
Lesson 10 – Articulations, Dynamics and Text
Lesson 11 – Layout and Parts

 

https://www.youtube.com/watch?v=GjqYzjTCS4g

Türk Müziği notasyonu için en uygun çözüm olarak MUS2 ( ismi iyi düşünülmüş) ile tanışmamız da oldukça eski. Demo versiyonunu kullandım ve aslında basit olan ihtiyaçlarımızı basit bir şekilde karşıladığını gördüm.

Hem yazım hem de mikrotonal seslendirme özellikleri ile oldukça etkileyici bir yazlım MUS2.

THM ve TSM işaretlerini sorunsuz yazıp aynı zamanda seslendirebiliyorsunuz. Denediğim versiyonda XML desteği yoktu ama ekleneceğine dair bilgiler var.

Mus2 (“musiki”) aslen matematik mühendisi ve yazılım geliştirici M. Kemal Karaosmanoğlu tarafından geliştirilmiş bir nota düzenleme yazılımının ismiydi. Fakat bu yazılım, genel kullanıma hazır olmadığı düşüncesiyle kullanıcılara dağıtılmamıştı.

Yazılım geliştirici Utku Uzmen, Eylül 2009’da ayrı bir mikrotonal nota yazım programı olan Nihavent üzerinde çalışmaya başladı ve ilk beta sürümünü Mayıs 2010’da duyurdu.[3] Nihavent birkaç güncellemeden sonra, Data-Soft Ltd. tarafından dağıtılmak üzere Mus2 adıyla 15 Eylül 2010’da piyasaya sunuldu.

Mus2, Türk makam müziği ve mikrotonal müzik eserlerinin notaya alımı ve seslendirilmesi için geliştirilmiş bir müzik yazılımıdır. Diğer nota düzenleyici yazılımlardan farklı olarak, Mus2’de kullanıcı herhangi bir akort sisteminde nota yazabilir ve bu notaları doğru entonasyonla dinleyebilir. Mus2 ayrıca sade arayüzü ve kolay kullanımı ile de beğeni toplamış bir yazılımdır.

 

Bu yazı nereye varacak bilmiyorum ama tek tek yazacak olsam sanırım bitmez. Yukarıdakilere eş olarak Capella,SmartScore,PDFMusic,PhotoScore vs. gibi OCR tabanlı yazılımları da denedim. Buna ihtiyaç duyma nedenim tam anlamıyla bir program ile tüm ihtiyaçlarımı karşılayamamam olabilir.

SONUÇ :

Durum vahim.

Yapabileceklerim.

Elimde farklı programlarla yazılmış yüzlerce nota var ve bunları biryerde toplamak, uyumlu hale getirmek istiyorum. MusicXML desteği olan yazılımların birbiri ile anlaşabilmesi çok az sorunlar olsa da daha mümkün. En azından ufak düzeltmelerle notaları açabiliyorum.

Overture gibi yazılımlarda MusicXML desteği yok o notaları kurtarmanın tek yolu şimdilik PDF olarak print etmek ve sonrasında OCR ile XML’ye dönüştürmek.

Sibelius ile XML olarak import ettiğim notaları düzenlemek ve her notayı her ihtimale karşın XML formatında yedeklemek.

MuseSCORE ile daha fazla hemhal olup yazım işlerimi oraya taşımak.

En kısa zamanda Lisanslı bir MUS2 satın almak. (XML Desteği gelirse)

A S L I N D A

En iyi araç kalem ve kağıt.Böylesi daha güzel değil mi?

 

Bitmedi

Bir de bu var. Ne yapacağız şimdi………

 

 

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir