Müzik Teknolojileri

Podcast nedir?

Podcast nedir?

Podcast sözcüğü 2000’li yıllarda “iPod” sözcüğündeki pod(küçük kapsül) ve “broadcast” (yayın) sözcüklerinden oluşturulmuştur. Podcastlar ilk defa Apple  tarafından iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmaz.

Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle feed (bildirim) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

Podcast sisteminin internetten bir programın ses ya da video kaydını indirmekten farkı ‘feed’ kullanılması ve böylece her yeni bölümü özel yazılımların izleyerek otomatik olarak yükleniyor olmasıdır. Podcast sistemi sayesinde amatör radyo/televizyon programlarına abone olunarak herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazla izlenebilir. (Wikipedia)

iTunes üzerinden sunulan podcast’ler tamamen ücretsizdir.

Abonelerin programdan her seferinde aynı keyfi alabilmesi için, podcast’lerin her bölümü genellikle aynı formatta yayınlanır (örneğin ses veya video formatında). Dil dersleri gibi bazı podcast’ler, daha etkili bir öğretim için video ve belge gibi birden fazla dosya formatı kullanabilirler.

Podcast dinleyicileri için podcast’ler, dünyanın dört bir yanından gelen ücretsiz içeriklerden yararlanmanın harika bir yoludur. Podcast yayıncıları açısından podcast’ler, daha geniş bir hedef kitleye ulaşmanın harika bir yoludur.(Apple.com)

Çalışma ilkesi

Podcasting, çevrimiçi yayının üyelik gibi yollarla kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Birçok podcast, MP3 ve görüntü dosyaları biçimlerinde olup RSS protokolüyle yayınlanır. Podcasting, kullanıcılarının herhangi bir zamanda kullanabildikleri dergi ya da belgesel gibi eğitici yönü olan yayınların hepsini içine almaktadır. Bu elemanlardan farkı duyma ve görme yoluyla iletilmesidir.

Podcasting’in ortaya çıkışındaki amaç bireylerin kendi dinletilerini dağıtmalarıydı.

Hızla ve çok fazla yolla genişleyen alan günümüzde özellikle eğitim amaçlı, tanıtım gibi alanlarda ve hatta emniyetten sorumlu kurumların dahi güvenlik amaçlı kullanımına girdi. Eğitim alanındaki işleviyle podcasting, öğrencilerin ve öğretmenlerin herhangi bir zaman ve yerde bilgiyi paylaşmalarını sağlayabilmektedir. Bu özelliğinden dolayı uzaktan eğitimdeki yeri önemlidir.

Kullanım alanları

Podcastların eğlence amaçlı kullanımı dışında eğitim amaçlı ve iş amaçlı kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Örneğin öğrencilerin çeşitli dersleri podcast olarak takip etmesi ya da iş dünyasında çeşitli verilerin podcastlar sayesinde takibi mümkündür

Avantajları

Herhangi bir zamanda izleme veya dinleme
Tekrar izleme veya dinleme
Ücretli veya ücretsiz abonelik sistemi sayesinde yeni bölümlere kolay erişim
İnternete bağlanan herhangi bir cihaz üzerinden kolayca yayın yapabilme
Çabuk değişen verilerin sık sık güncellenebilmesi

Yararlanılan kaynak : Wikipedia

Nasıl Dinlerim

Podcast dinlemek için birçok yöntem vardır. Kullandığınız platforma bağlı olarak uygulama isimleri farklılık gösterse de mantık aynıdır.

Uygulamada dinlemek istediğiniz podcast’i seçmek ve dinlemek bu kadar basit. Abone ol seçeceği ile her yeni bölüm otomatik olarak ayarlarınıza bağlı olarak cihazınıza indirilir veya bildirimler yoluyla sizi haberdar eder.

Mac veya PC ile dinlemek için

iTunes Store’daki podcast menüsü, yeni podcast’ler bulmanızı ve bunlara abone olmanızı sağlar.

Bir podcast’e abone olmak için o podcast’in sayfasından Abone Ol’a tıklayın. Bir podcast’e abone olduğunuzda, iTunes yeni bölümlerin yayınlanıp yayınlanmadığını her gün otomatik olarak kontrol eder.

Bölüm listesindeki bir bölüm numarasına tıklayarak iTunes Store’dan tek bir bölümü de oynatabilirsiniz.

iTunes arşivinizin Podcast’ler bölümünden aboneliklerinizi yönetebilir ve indirdiğiniz bölümleri oynatabilirsiniz.
Ayarları gözden geçirerek yeni bölümleri otomatik indirebilir/dinlenmiş-oynatılmış bölümleri otomatik olarak silebilirsiniz.
Arşiv,dinleme listesi gibi özelliklerden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca iTunes haricinde birtakım uygulamalar da kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Mac için
Downcast gibi uygulamalar var ama Mac App Store üzerinde çoğu ücretli bu nedenle iTunes gayet yeterli gelecektir.

 

 

 

 

Windows için de aynı durum geçerli

iPhone ile Podcastler uygulaması ile dilediğiniz podcast’e abone olabilir veya abone olmadan dinleyebilirsiniz.

Android kullananlar ise Google Podcast uygulamasını telefonlarına/tabletlerine indirerek Podcast dünyasına girebilir.

Her iki platform içinde en çok tercih edilen uygulamalar ise aşağıda ;

Overcast

CastroPodcast

RadioPublic

Ayrıca Spotify ile de podcastlere erişmek mümkün.

Pro Tools Dersleri için hazırladığım Podcast yayını için tıklayın

Keyifle dinleyeceğiniz bir podcast yayını bilahare için tıklayın

Podcastler için nasıl yapılır yazısını yakında yayınlamak üzere şimdilik hoşçakalın.

 

Yazının sonunda bir müzik listesi paylaşıyorum. Yapabilirsem bundan sonraki yazılarda da az-çok demeden listeler ekleyeceğim. Apple müzik üyeliğiniz var ise tamamını yoksa 30sn ilk önizlemeleri dinlersiniz. Beğenirseniz bu şarkıları bulursunuz zaten.

 

 

 

 

 

 

 

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir