Müzik Teknolojileri

Kayıt Teknikleri – Yerleşim

Mikrofon yerleşimi (konuşlandırılması)

    Mikrofon yerleştirme konusu, göreceli bir sanat dalıdır. Profesyonel medyada fikir vermek üzere kullanılan kurallar olsa da, bunlar sadece ipuçları. Katı kurallar olarak algılanmamalı. Bugünün “kötü” diye nitelendirilen tekniği, yarının en “sıkı” tekniği olabilir. Yeni müzik stilleri, tarzları ve ekipmanları gelişirken, ses kayıt teknikleri de bunun paralelinde evrim yaşayacaktır. Bazen de eski ve köhneleşmiş teknikler de tekrar kullanıma alınır ve çok “çağdaş” olurlar. Her sanat dalında olduğu gibi, mikrofonlama teknikler ve teknolojileri, ilginç ve yenilikçi deneyler ve denemelerle yenilenir. Dolayısıyla, bu bölümün geri kalan kısmında, bugünlerde kullanılan çeşitli tek mikrofonlama tekniğini anlatacağız. Böylece kendi tekniklerinizi yaratmanız ve geliştirmenize yardımcı olmak üzere ipuçları vermiş olacağız. “Tek mikrofonlama teknikleri” deyince, tek mono (stereo olmayan) mikrofonla bir ses kaynağının sesini almaktan söz ediyoruz. Daha sonraki bir bölümde stereo konuşlandırma konusunu işleyeceğiz.

Mikrofon ile Ses Kaynağı Arasındaki Mesafeye Göre Ses Nitelikleri

    Çağdaş stüdyo ve sahne kayıt işlerinde, ses kaynağı ile mikrofon arasındaki mesafeye doğrudan ilişkili dört ana mikrofonlama stilleri vardır. Bunlar: yakın mikrofonlama, vurgulamalı mikrofonlama, uzak mikrofonlama ve çevre (ambiyans) mikrofonlaması.

978-0-87288-685-8_cover_r

Kaynak / Çeviri  : Professional Microphone Techniques

By David Mills-Huber, Philip Williams 
ISBN 13: 978-0-87288-685-8
ISBN 10: 0-87288-685-9

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir