DAWMüzik Teknolojileri

Ücretsiz Dijital Ses Atölyesi: Cockos Reaper

Ücretsiz legal yazılımlar olarak başlayacağımız serimizde pluginlerden önce ilk olarak bir DAW (Dijital Ses Atölyesi) var. Cockos firmasının ilk olarak 23 Ağustos 2006’da sunduğu Reaper, 6 Mayıs 2019 tarihiyle 5.977 sürümde. Hem Mac hem de PC için kullanıma sunulmuştur. Ücretsiz indirmek için http://www.reaper.fm üzerinden Evaluation License yani demo olarak indirildiğinde hiçbir kısıtlaması olmayacaktır. Programı her açtığınızda sizi ekranda 5 saniye bekleten “Satın Al” kısmı olacaktır fakat bu durumu “hala denemek istiyorum” diyerek geçebilirsiniz. Ayrıca aynı yerde programı kaç saattir kullandığınızı, kaç gündür ve kaç kez girdiğinizi gösteriyor.

Reaper 5 Bilgilendirme Penceresi

Bu yazılımın dikkat çekilir özelliklerinden biri ise sonradan aktarılma yapma imkanı sunan temalarıdır. Bu yazılımın görüntüsünü AVID Pro Tools, Apple Logic Pro ve diğer DAW yazılımları gibi yapabilirsiniz. Reaper içine aktarılacak temaları internet üzerinden aratarak bulabilirsiniz. bkz. (Reaper 5 Pro Tools Theme)

Başlangıç olarak ufak incelemeler yaptım ve kullandığım diğer dijital ses atölyelerine göre dikkatimi çeken karşılaştırmalarımı paylaşmak istedim.

Bir DAW içinde öncelikle rahat hareket edebilmemiz için mouse hareketleri ve klavye kısayolları gibi fonksiyonlara dikkat ederiz. Reaper Sequencer üzerinde mouse tekeri ile yukarı aşağı yaptığımızda AVID Pro Tools, Steinberg Cubase, Image-Line FL Studio gibi DAW yazılımlarından farklı olarak yatay zoom uyguluyor. Bu saydığım yazılımlarda uygulanan aynı komut sayfayı aşağı yukarı kaydırıyor. Eğer Adobe Audition kullandıysanız bunla aynı komuta sahiptir. Başlangıçta sizi fazla zorlamayacaktır. Reaper içinde aynı komutu sol tarafta kanallar üzerinde uygularsanız bu sefer sayfa kaydırma işlemini yapacaktır.

DAW içinde bulunan Audio, Instrument, Aux gibi kanal çeşitlerini burda ilk başta bulamıyorsunuz. Fakat Insert new track (Ctrl + T) komutuyla aynılarını yapabilirsiniz. Audio kanalı için yeni kanal oluşturup hemen içine ses dosyası aktarabilir ses kaydı alabilirsiniz. Sanal enstrüman kanalı için aynı şekilde kanal oluşturup FX üzerinden sanal enstrümanı atayabilirsiniz. Aux yani grup ve send işlemlerini yapabilmemiz içinde normal bir kanal açıp Route üzerinden yönlendirmelerinizi yapabilirsiniz.

İlk deneyimlerimi yaptım ve yukarda anlattıklarım dikkatimi çekti. Sizlerde deneyimlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

Cockos Reaper 5

One thought on “Ücretsiz Dijital Ses Atölyesi: Cockos Reaper

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir