Müzik Teknolojileri

Remix Hakkında

Remix, adını Re (Yeniden) ve Mix (Karıştırma) üzerinden alır. Türkçe anlamıyla tekrar karıştırma olan bu kavram bir parçanın yeniden ele alınmasını kapsar. Bu karıştırma sonucunda bir kompozisyon oluşturup orijinal parçadan alternatif bir sonuca ulaşırsınız. Bu sonuç orjinaline çok yakın da olabilir tam tersi çok uzakta olabilir.

Remix için genel bir yanılgı vardır. bir parçayı normal halinden daha hareketli bir hale getirildiği düşünülür.. Genellikle Remix bu yönde yapılıyordu fakat son dönemde tam tersi kompozisyonlar daha da yaygınlaşmaya başlamıştır. Hız değişiklikleri müzikal tarzlar ile de bağlantılıdır. Bu durumu üç adet örnekle gösterebiliriz.

Above & Beyond – Sticky Fingers feat. Alex Vargas parçası 126 BPM elektronik bir parçadır. Lane 8 Remix versiyonu ise 119 BPM Deep House remixidir.

Nicky Romero & NERVO – Like Home parçası 128 BPM Big Room parçadır. Dillon Francis Remix versiyonu ise 112 BPM Moombahton remixidir.

Showtek vs. Technoboy & Tuneboy – Mellow parçası 150 BPM Hardstyle parçadır. CALVO Remix versiyonu ise 126 BPM Future House remixidir.

Genellikle DJ (diskjokey)’ler tarafından yapılır. DJ’ler tarafından remix yapılma amaçlarından birisi sergiledikleri performans esnasında o şarkıyı uygun şekle getirerek çalmasıdır. Orjinal parçayı değiştirmeden sadece ufak eklemeler yardımıyla çalacağı ortam haline getirebilir. Baştan ele alıp tamamiyle kendi tarzıyla işleyip çalabilirler.

Örnek olarak Calvin Harris, Dua Lipa – One Kiss parçasını ele alalım. Intro kısmı vokal ile başlıyor ve çok kısa. Bu durum dinleyiciler için iyidir. Şarkıyı araba, mp3 player gibi yerlerde çaldıkları zaman hemen başlamasını isterler. Aşağıda ki görselde ve dinleyeceğiniz Extended (Uzun) versiyonu ile neler yapıldığını ele alalım. Intro olarak uzun hali orjinalinden 20 bar (yaklaşık 39 sn) daha uzun. Bu 20 bar içinde en çok beat hakimiyeti duyuluyor. Bunun sebebi DJ çaldığı parçanın bitişine doğru diğer oynatıcıdan bu şarkıyı açıp beatmatch işlemini uygular. Beatmatch işlemi kulak ile yapıldığı için Intro kısmının 20 bar gibi bir uzunlukta olması avantajlıdır. Bu işlemi yaptıktan sonra ilerleyen süreler içinde ise biten şarkı soldurulup sırada olan şarkı güçlendirilir. Outro (Bitiş) kısmı da bunun için uzundur. Bu şarkıda 18 bar (yaklaşık 35 sn.) olan kısım bir yenisinin kaynaşması için uzun tutulmuştur. Aynı Intro’da olan beatlerin hakimiyeti beatmatch işlemi rahat uygulanabilmesi için Outro kısmında da hakimdir. Aşağıda ki görselde kırmızı renkli bölgeler orjinal versiyona eklenen kısımları gösteriyor.

Calvin Harris, Dua Lipa – One Kiss ve Extended (Uzun) versiyonu arasında olan süresel ilişki

Remix içinde yaygın olan türler ve bazı isimlendirmeler vardır. Remixin yapılış tarzına göre isimler alır ve yayınlandığında bu isim ile gösterilir. Bu isimlendirmelerden bahsedelim.



Edit:
Remix yapmak, yapılış olarak bir bakıma Edit (düzenleme) yapmaktır. Edit yaptığınız halde Remix yapmışta olursunuz. Bu bağlamda aşağıda yazılanların hepsi hem Edit hem de Remix kategorisine girer. Bazı durumlarda bir parça üzerinde ufak oynamalar yapılır. Bu oynamalar sonucu Remix yerine Edit yazılır. Edit günlük hayatta çoğu kişinin yaptığı bir remix türüdür. Telefonumuzla sesler kaydederiz, onları keser biçeriz. Ses kayıtlarımızı birbirine ekler editleriz. Çoğumuz farkında olmadan basitçe Remix, yani düzenlemeler yapıyoruz. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
DJ Fresh & Adam F – Believer ve Adam F & DJ Fresh BBK Edit versiyonu.
Thomas Mengel – Seeking feat. AERO ve Markus Schulz Edit versiyonu.

Extended Mix:
Süresi orjinalinden uzun, genellikle DJ’ler tarafından rahatça çalınması için ihtiyaç duyulan bir remix türüdür. Genellikle orjinal şarkının başına ve sonuna eklemer yapılır. Bu eklemeler genelde DJ’lerin geçiş sağlarken senkronu tutturması ve zaman kazanabilmesi için beat ağırlıklı kullanarak yapılır. Bazı durumlarda parçanın iç trafiğine eklemeler de yapılır. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
Arty – Save Me Tonight ve Extended versiyonu.
Super8 & Tab – Mega ve Extended versiyonu.
Üstlerde bahsettiğimiz Calvin Harris, Dua Lipa – One Kiss örneği de bu tarz içinde değerlendirilir.

Radio Edit:
Bazı şarkıları dinlemek istediğimizde DJ’ler tarafından kullanılan kısmı dinlemek istemeyiz. Bu uzunluklar ve yapılar şarkı tarzlarına göre değişir. Genel bir pop müziği parçasını trafiğinden dolayı dinleyebiliriz. Fakat giriş kısmı DJ’ler tarafından mixlenmesi için uzun tutulan şarkılar dinleyicinin elinde olduğu sürece genelde ileriye sarılır. Radyolarda genellikle bu tarz parçaların Radio Mix versiyonları çalınır. Bir şarkı kısa ise bunun Extended versiyonu yapılır. Eğer uzun ise Original Mix adı verilip Radio versiyonu yapılır. Bazı durumlarda Original Mix olmaz. Extended Mix ile Radio Edit olur. Bu durumun bir katı kuralı yoktur. Bu ilişkiler müzik tarzları ile ilişkilidir. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
deadmau5 feat. Rob Swire – Monophobia ve Radio Edit versiyonu.
Armin van Buuren feat. Mr. Probz – Another You ve Radio Edit versiyonu.

Club Mix:

Bir tarz üzerinde ilerleme kaydettiyseniz o tarzı benimseyip dinleyen bir dinleyici kitleniz vardır. Örneğin pop tarzında çalışıyorsunuz. Farklı bir tarz üzerinde çalışmak istediniz. Dinleyenler bu kimliğinize farklı bakacaktır. Bu gibi durumlarda aynı şarkı üzerinde Club Edit veya Club Mix gibi versiyonlar yapılır. Aynı zamanda adından da anlaşıldığı gibi bir çalışmayı klüp moduna sokmak içinde kullanılır. Sadece Extended Mix yaparak bile şarkınızı klüp moduna sokarak Club Mix yapabilirsiniz. Extended Mix yapılış amacının genel olarak performansta çalmak için yapıldığı için bu gibi durumlarda Extended Club Mix başlığında değerlendirilebilir. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
Above & Beyond feat. Gemma Hayes – Counting Down The Days ve Club Mix versiyonu. Orjinali, Dance tarzında olan parçaya Trance tarzında Club Mix versiyonu yapılmıştır.
Calvo feat. Donata – Hard 2 Find ve Club Mix versiyonu. Orjinali 110 BPM olan parça 125 BPM ile Club Mix yapılmıştır.
Sebastian Ingrosso, Alesso ft. Ryan Tedder – Calling (Lose My Mind) ve Extended Club Mix versiyonu. Orjinalinden çoğu şey korunarak Extended Club Mix yapılmıştır.

Bootleg:
Remix ile Edit arasında olan bir türdür. Genellikle yapılan remix resmi değilse Bootleg türü içinde geçer. Bootleg için bir özellik ise tamamiyle bitmiş bir parça üzerinde de çalışılmasıdır. Bu durum hem Edit hem de Remix içinde sayılmasını sağlıyor. Özellikle Remix yapımına ilk defa başlayacaklar için en uygun yapılacak Remix türüdür. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
deadmau5 – Some Chords ve Cyantific Bootleg versiyonu. Orjinal parçadan bir kısım alınıp Drum & Bass tarzına uyarlanılıp Bootleg yapılmıştır.
Ummet Ozcan – Lose Control ve Olly James & Linka & Mondello’G Bootleg versiyonu. Orjinal parçanın çoğunluğu korunarak Drop kısmı remixlenmiştir.
Calvin Harris – I Need Your Love feat. Ellie Goulding ve Da Tweekaz Bootleg versiyonu. Bootleg versiyonunda acapella kullanılmış ve resmi olmadığı için Bootleg türü altında sınıflandırılmıştır.

VIP Mix:
Very Important Person, çok önemli kişi anlamına gelir. Genellikle amaç olarak dinleyicilerin evde dinlemesi için değil, DJ’lerin performansı kullanımı amacıyla yapılır. Bu bağlamda Club Mix, Bootleg ve Edit türleriyle yakın ilişkisi olmuş olur. Kendi parçanı bir daha ele alıp düzenleme işlemi denilebilir. Bazen parçada çoğu kısıma dokunulmayıp bazı kısımlar düzenlenir. Bazı kaynaklar tarafından Variety In Production (Üretimde Çeşitlilik) olarak adlandırıldığı da görülür. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
Michael Brun & Marcio Lama – Summer Dreams ve VIP Remix versiyonu.
Tiesto & KSHMR – Secrets feat. Vassy (Don Diablo Remix) ve (Don Diablo’s VIP Mix) versiyonu.
SKisM – Elixir ve VIP versiyonu.

Mashup:
Tamamiyle hazır parçaları ya da onların acapella gibi kısımlarını alarak yaptığımız karıştırma işlemidir. Bu tür başlı başına bir Edit işleminden oluşur. Parça sayısı, parça içinden kullanılacak bölgeler ve bunun gibi değişkenler kulağınıza ve hayal gücünüze bağlıdır. İyi bir analiz yapıldığı zaman Mashup diğer türlere göre yapılması zevkli ve daha kolaydır. Mashup ayrıca performans anında canlı şekilde de yapılabilir. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
50’den fazla şarkıyla yapılmış bir Mashup.
39 şarkıdan yapılmış bir canlı Mashup.
Modjo – Lady (Hear Me Tonight) ve Don Diablo – Momentum parçalarınından oluşan WeDamnz Mashup versiyonu.

Rework:
Bir parçayı tekrardan ele almak için kullanılır. Bu tekrar alma işleminde çok köklü değişikliklerde olabilir, tam tersi sound korunarak ufak değişikliklerde yapılabilir. Özellikleri gereği VIP Mix ile ilişkilidir. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
Jack Holiday & Mike Candys – The Riddle Anthem ve Rework versiyonu.
Axwell – Nothing But Love ve Husman Rework versiyonu.
Ferry Corsten – Festival Crash ve Talla 2XLC Inf3rno Rework versiyonu.

Ana türler dışında yeni çıkan, az kullanılan ya da ana türlere çok yakın olup ufak farklılıkları olan Fix, Album Mix, Intro Mix, Flip, Orchestral Mix, Dub Mix, Vocal Mix ve Instrumental Mix gibi türler vardır. Örnek olarak aşağıda olan parçaları inceleyebilirsiniz.
Selena Gomez, Marshmello – Wolves ve Nazim Sahin’s Trance Fix versiyonu.
Andy Moor – K Ta ve Album Mix versiyonu.
ilan Bluestone – Lighthouse ve Intro Mix versiyonu.
Daft Punk – One More Time ve Ricky West Flip versiyonu.
Mako – Beam ve Orchestral Mix versiyonu.
Stoneface & Terminal – Keep Going ve Dub Mix versiyonu.
Ferreck Dawn & Robosonic – In Arms ve Vocal Mix versiyonu.
R3hab & NERVO & Ummet Ozcan – Revolution ve Instrumental Mix versiyonu.

Yaptığınız Remix eğer birden fazla türün özelliklerini barındıyorsa bunlardan birini seçebilirsiniz. Ya da çoğunluğun yaptığı gibi sadece Remix yazabilirsiniz. Karşınıza çıkan Remixleri dinlediğinizde uygulanan türün yerine başka isimlendirme olduğunu görebilirsiniz. Remix türlerinde isimlendirme katı kurallara sahip değildir. Fakat bazı türlerin arasında fazlaca fark olduğu için o türde isimlendirmek dinleyici için daha faydalıdır. Sizler de Remix ve bu yazı hakkında düşünce ve önerilerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.

2 thoughts on “Remix Hakkında

  • Cenk

    Original Mix için yabancı bir site şöyle bir açıklama yapmış:
    Orijinal miks veya bir parça, şarkının ilk ve en özgün versiyonudur. Bu, sanatçı tarafından stüdyoda oluşturulan parçadır. Bu, müziğin daha karmaşık, parça uzunluğunun daha uzun ve sözlerin sansürsüz olabileceği anlamına gelir.

    Siz yazınızda Original Mix için “Bir şarkı kısa ise bunun Extended versiyonu yapılır. Eğer uzun ise Original Mix adı verilip Radio versiyonu yapılır” demişsiniz.

    Ben Original Mix ile Radio Edit farklı şeyler diye biliyordum.

    Açıkcası kafam karıştı.

    Yanıtla
    • Nazım Eren Şahin

      Merhabalar Cenk, öncelikle bu duruma dikkat edip sorduğun için teşekkür ederim. 2010’lu yılların başlarında hatta daha da öncesinde elektronik dans müziği parçaları özellile Original Mix adı altında normal şarkılara göre uzun olarak yayınlanırdı. 5,6 hatta 7 dakika uzunlukta parçalar yoğunluktaydı. Günümüze geldikçe bu durum iyice azalmış ve 3 dakikalık parçalara bile düştüğü olmuştur. Aslında bir parça ek olarak bir tanım yapılmamışsa (Extended, Remix, Club vs.) teknik olarak Original Mix kategorisine girer. Bu durum da bahsettiğiniz tanıma uyar. Örnek olarak yazımda bahsettiğim deadmau5 feat. Rob Swire – Monophobia ve Radio Edit versiyonu iki aynı parçayı ele alabiliriz. 11 dakikaya yakın bir Original Mix ve 4 dakikaya yakın bir Radio Edit versiyonu var. Denk bir şekilde düşünürsek 4 dakikalık versiyon Original Mix olabilirdi ve bu sefer 11 dakikalık versiyon ise Extended Mix olarak adlandırılabilirdi. Benim düşüncem ve önerim ortaya bir iş çıkartıyorsanız bunun dakikasını ele alın. Eğer kısa bir parça ise Extended Mix olarak DJ’lerin rahat çalabilmesi için uzun versiyonunu yapabilirsiniz. Eğer yaptığınız iş uzun ise bunu dinleyiciyi sıkmadan dinletmek isterseniz bir Radio Edit versiyonunu yapın. Yazımda belirttiğim gibi, “Bu durumun bir katı kuralı yoktur. Bu ilişkiler müzik tarzları ile ilişkilidir.”

      Özetle, “Bir şarkı kısa ise bunun Extended versiyonu yapılır.” cümlesinde “bir şarkı kısa ise Original Mix adını alıp Extended versiyonu yapılır.” demek istedim. “Eğer uzun ise Original Mix adı verilip Radio versiyonu yapılır.” cümlem zaten iki versiyonun da farklı şeyler olduğunu anlatıyor.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir