Müzik TeknolojileriNotasyon

StaffPad iPad Nota

Bu basit video ilk denemem

Microsoft ve windows tarafını terk edeli çok uzun zaman oldu ve hem masaüstü hem mobil hem de tablet olarak Apple Cihaz ve uygulamalarını kullanıyorum. Yaklaşık 4 – 5yıl önce bir YouTube videosunda StaffPad tanıtımını izlediğimde ilk kez bir Microsoft tableti kıskanmıştım. Neyse ki bu durum artık sona erdi. StaffPad iPad`e geldi.
Yukarıdaki video StaffPad ile ilk denemem. Temel kurallara baktıktan sonra yazmaya başladım. En iyi öğrenme şekli işi yaparken demişler.

StaffPad

Uygulamanın tüm önemli özellikleri her iki platform içinde tamamen yeniden oluşturulmuş bu büyük güncellemeyle birlikte oynatma kontrolleri, örnek kütüphaneler, otomasyon  eğrileri, akor sembolleri ve tempo track gibi yeni özellikler ve bir çok genel iyileştirme yapılmış.

Ayrıca bu önemli güncellemeyle Okuyucu uygulaması olan Reader da devreye giriyor. StaffPad ile senkron olan bu okuyucu ücretsiz  sunulmuş ve ek özellikler uygulama içi satın alma ile mümkün. StaffPad ve kablosuz olarak bağlanan diğer tabletlerde Reader uygulaması ile nota üzerindeki değişiklikler anında güncelleniyor. Özellikle ve orkestra şefleri ve besteciler eserlerini çaldırırken Reader ile çok zaman kazanıyorlarmış. Reader notanın kopyasını saklamadığı için besteciler eserlerin telif açısından da korunduğunu belirtmişler.

Neyse gelelim StaffPad‘e
Kurucu ortak ve tasarımcı David William Hearn aynı zamanda bir besteci ve bunun sonucunda uygulamaya birçok müzik sezgisi ve deneyiminin girdiği açık. Kağıt kalem kullanarak nota yazmayı biliyorsanız, StaffPad’i nasıl kullanacağınızı zaten biliyorsunuzdur.
El yazısı tanıma yaparak çalışan diğer uygulamalara nazaran StaffPad çok daha etkileyici ama mükemmel değil. Birçok açıdan kısıtlamalara sahip ama bunlar yazmanızı engelleyecek türden değil.

StaffPad, yeni kullanıcıları yeni bir notaya başlama, enstrüman ekleme, nota yazma, dinleme ve beklediğiniz diğer tüm girdileri kapsayan her şeyi kapsayan bir dizi son derece parlak öğretici video ile karşılıyor.

Scoringnotes.com sitesinden Philip Rothman’ın hazırladığı video oldukça ilgi çekici.

StaffPad’in kendi yayını olan Discovery StaffPad videoları da aşağıdaki oynatma listesinde.

Genelde konser hazırlarken çok nota yazmak durumunda kalıyorum. THM orkestrası olsa da en azından Bağlamalar, Renk sazlar ve Altyapı grupları için ayrı partiler yazıyorum. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Sibelius kullanıyorum ama en hızlısının elde yazmak olduğu da bir gerçek.

Benzer uygulamalardan Presonus firmasının Notion uygulamasını da denedim ama StaffPad daha hızlı ve etkili görünüyor.

Halen mükemmel olarak tanımlayabileceğim bir şekilde değil bu uygulamalar zaten konu Türk Müziği ölünce hepsi sınıfta kalıyor. Bizim kendimize has değiştirici işaretlerimiz hiçbir uygulama tarafından desteklenmiyor. Donanıma Sib koyup üzerine kalemle 2 eklemekten usandık artık. Bu uygulamalar da aynı şekilde.

StaffPad’in farkı diğer uygulamalarda olduğu gibi el yazısı tanıma konusunda hazır bir lisans kullanmak yerine kendi el yazısı tanıma motorunu geliştirmiş.

Yine çoğu uygulama notayı ekranda yazarken kalemi kaldırdığınız anda algılayıp çevirimi yaparken staffpad yazınızın bittiğinden emin olmanızı sağlıyor ki bu çok kullanışlı.

Notalara ek olarak StaffPad’in el yazısı motoru dinamikleri ve çizgileri de tanıyor.

StaffPad  Bravura müzik yazı tipini kullanıyor ve gerçekten güzel görünüyor. Aralık algoritmaları, karşıt ritimlere, tupletlere ve şarkı sözlerine sahip birden fazla ses eklerken bile çok güvenilir görünüyor.

Yazmaya başlamadan önce bir ölçü seçmeye gerek yok. Yazdığınız aktif ölçü yeşil renk ile sizi yönlendiriyor.

Aktif ölçülerin bazı özel özellikleri vardır. StaffPad, giriş için ölçüyü aktif olarak izliyor ve aslında içine yazarken tanıma sürecine başlıyor.

El alışkanlığından vazgeçmek zor olsa da nota başlarını tam doldurmak yerine çizgi olarak yazmak daha kesin ve hızlı sonuç veriyor.

Yazma ve tanıma bittikten sonra bile ekleme yapmak mümkün.

Benim en hoşuna giden özellik nota saplarını (beams) istediğimiz gibi yazabilmek. Malum batı müziğinde 4 sekizlik notayı bağlarken biz bunu pek yapmayız.

StaffPad’in bir başka özelliği de nota yazmak için tek yolun kalem olması. Diğerleri gibi midi girişine vs. izin vermiyor.Bu aslında oldukça sinir bozucu.

Akor ekle seçeneği ile manuel olarak Akor şifreleri eklenebiliyor ama şaşırtıcı olan ölçüleri analiz ederek Akor sembollerini eklemesi . Hatta ölçü içindeki süsleme notalarını dahi ekliyor ve sonuçlar basit gösterimden detaylı gösterime kadar ayarlanabiliyor.

ARA NOT

Akorları normal metin şeklinde yazıyoruz, örneğin: Gm7 veya Ebmaj7. Çok fazla alternatif kullanıyorsanız, parantez kullanmak yardımcı olabilir; örneğin C # maj7 (# 11)

Bu metin, uygulama tarafından akor olarak “tanınır” ve otomatik olarak akor sembolü biçiminde biçimlendirilir.

space

Piano veya gitar için yazarken akorları göster seçeneğini açarsanız otomatik olarak tanımlar. Yine LeadSheet tanımlanan akor yazılı şarkı sözleri için de uygun yazım ayarı bulunuyor.

Nota yazmak artık daha keyifli.

Çalışmanızı kaydetmek söz konusu olduğunda, StaffPad dakikada bir kez arka planda otomatik olarak kaydeder. Bu dosyalar iPad kullanıcısıysanız iCloud klasörünüzde veya Windows kullanıyorsanız OneDrive klasörünüzde saklanır. Gerçek bir “kaydet” simgesi yoktur, ancak Ana ekrana geri dönerseniz StaffPad notanızı kaydeder.

Tam safta görünümü olmaması da çok can sıkıcı ama geliştiriciler StaffPad in beste yapmaka odaklandığını belirtiyor. Ayrıca Atonal yazım mümkün değil.

NotalarımızıPDF ve XML olarak dışarı aktarabiliyoruz . Aktarımı XML olarka en iyi DORICO açıyor. Sibelius ta sorunlar oluşuyor elle düzenlemek zaman alıyor.
Seslendirmek için oldukaç büyük ses kütüphaneleri var ama fiyatları parmak ısırtır. (tabiki Türkiye için)

Sonuçta uygulama güzel bir hayali gerçekleştirdi. Dilerim çok sık güncellenir ve sorunlarından arınır daha da hayranlık uyandıran bir uygulamaya dönüşür.

Hakkında yazacak çok şey var aslında bu ilk izlenimler olsun detaylı kullanıp daha iyi öğrencikçe eklemeler yaparım.

  • KAYNAKLAR :
  • Staffpad.net
  • Scoringnotes.com

Buraya kadar okuyanlara teşekkürler.

E-Posta ile Bloguma abone olabilir yeni yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.

Bölüm sonu tweeti aşağıda

Bölüm sonunda bir tweet.

Her zamanki gibi Bağlantılar aşağıda

————————————————

Kişisel Blogum : http://www.kursattaydas.net

Sosyal Medya Hesaplarım

Twitter : https://twitter.com/KursatTaydas

Facebook : https://www.facebook.com/kursadtaydas

instagram : https://www.instagram.com/kursattaydas

Apple Podcast : https://itunes.apple.com/tr/podcast/pro-tools-dersleri/id1434233610

Çeşitli paylaşımlar ve karşılıklı etkileşim için beni YouTube /  instagram / Facebook / Twitter dan takip edebilirsiniz.

© 2020 Kürşat TAYDAŞ. Her hakkı saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir