Müzik TeknolojileriPlugin ve Yazılımlar

Analiz Eklentileri Bölüm 2: ADPTR Audio Streamliner

İlk bölümde ses gürlüğü savaşları ve bu doğrultuda ortaya çıkan standart değerlerden bahsetmiştik. İlk yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu değerleri yaptığımız işlerde uygulamanın yolu ise master kanalında bu değerleri göstermek için üretilmiş analiz eklentileri kullanmaktır. Burada anlatacağımız birkaç sanal eklenti ile çalışmalarınızı bu değerler üzerinden takip edip gerekli müdahaleleri uygulayabilirsiniz.

Aşağıda anlatılan üç plugin sadece bu değerleri ele almayıp frekans spektrumu ve stereo panorama gibi değerlerin analizini de ele alır.

Streamliner, bir analiz eklentisidir. Bu eklenti ile çevrimiçi müzik platformların kabul ettiği müzikal değerleri karşılaştırabilirsiniz. Yaptığınız çalışmayı bu eklenti üzerinden gerçek zamanlı olarak analiz ederek çevrimiçi müzik paylaşım platformlarının belirlediği ses sinyali değerlerini bilinçli olarak tamamlayabiliriz. Bunlar ile birlikte ek olarak temel metreleri de kullanır. Dinamik aralık ve gürlük gibi değerleri de buradan gerçek zamanlı takip edebiliriz.

ADPTR Audio Streamliner

Ek olarak sunduğu özelliklerinden otomatik gürlük karşılaştırması, A-B değişimli karşılaştırma, hedef seviyeler ve referans parça karşılaştırmasını öne sürmektedir. Tek bir parça ile referans almayıp bir oynatma listesi olarak bile çoklu referans alınabilir.
Çevrimiçi müzik platformlarının belirlediği değerler eklentinin içinde tanımlıdır. Spotify, Tidal, Apple Music, YouTube Music, Deezer, Pandora, Soundcloud, Bandcamp, Napster, Beatport Pro, Primephonic, Mixcloud, Facebook Video, Instagram, Twitch, Gaana ve daha fazla platformu sunmaktadır.
Dijital ses atölyelerinde kullanılan bir eklenti olduğu için çeşitli formatlar ile sunulmamaktadır. AAX Native, AU, VST2, VST3 desteği mevcuttur ancak Standalone formatı yoktur. MacOS ve Windows desteği mevcuttur. Buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Platforms ve Levels bölümlerinde ise ön ayarlar mevcuttur. Eklentinin görünüş boyutu düşük gecikme modu gibi seçenekler bu bölümde ayarlanabilir.

Ön Ayarlar Bölümü

Başlangıç olarak sol tarafta iki adet Loudness ve Dynamics adında iki ölçüm ekranı bölümü bulunuyor. Loudness bölümünde LUFS değerlerini inceleyebiliriz. Mid-Side ve genel parçada olan LUFS değişimlerini buradan izleyebiliriz. LUFS değerinin referansını Target bölümünden değiştirebilirsiniz. Dynamics bölümünde dinamik aralık ve True Peak değerlerini ele almaktadır. Dinamik aralığın referansını Dynamics bölümünde bulunan Target bölümünden değiştirebilirsiniz.
Yukarıda bulunan referans bölümünde ise seçilen bir müzik parçasına göre referans değerlerini belirler. Buraya bir referans parçası yükleyerek referans işlemine başlanabilir. Bu referans parçasına işaret koyularak parça içinden bir kısım referans alınabilir. A-B değişimli dinleme ile referans olan parça ile hızlı bir şekilde kendi çalışmamız arasında dinleme yapılabiliyor.

Referans Parça Yükleme Bölümü

Sağ tarafta çevrimiçi müzik platformların kabul ettiği müzikal değerlerin referanslarının bulunduğu bölümdür. Buradan codec ya da diğer müzik platformları seçilip referans değerleri aktarılabilir ve çalışmayı bu değerler ile dinlenebilir. Export ile ek olarak codec referans değerleri eklenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir