Müzik Teknolojileri

İletişememek


telefon-bağımlılığı-tedavisiYaklaşık 4 gündür internet ve sosyal medya kullanımımı telefon ile sağlıyorum, ne marka olursa olsun bir telefon asla bilgisayarımın yerini tutamaz. 

Yazı yazmak çok zordu, sürekli şarj problemi, sekmeli browser kullanan bir kullanıcı olarak web de gezinmek eziyetti, daha bir çok eksi. Mobilite güzel o konuda birşey diyemem.

Zaman zaman başta öğrencilerim olmak üzere yazı yazmayanardan, sadece beğen tuşunu kullananlardan şikayetçi oluyorum. Şunu anladım telefon ile yazmak zormuş diyeceğimi sanıyorsanız yanılırsınız. O kadar mesajları whatsapp yazışmalarını gayet güzel beceriyorsunuz.Çıkardığım sonuç ise :

Neredeyse artık kimse bilgisayarı ile vakit geçirmiyor, ellerde telefon herşey daha kolay geliyor, düşünmek,düşündüklerini yazmak, bir gönderiye yorum yazmak çok zor işler olarak algılanıyor. Boşvermişlik almış başını gidiyor. Bilgisayar bağımlılığı yerini telefon bağımlılığına bırakmış durumda.

mobil-bağımlılıkNeredeyse herkeste Nomofobi (iletişimden uzak kalma korkusu) bulunurken kimse kimseyi aramıyor, selamlaşmıyor sanal dünyada yaşıyor.

Çok acımasız olmak istemem ama maalesef gördüklerim bu kadarla sınırl da değil, gündelik yaşantımda çok sinir bozucu durumlar görmekteyim. Yolda telefonu ile ilgilenerek yürüyen bir kız araba ile çarpmaktan son anda kurtuldum. Dönüp bakmadı bile

 

Biraz FaceBok‘a batalımUnknown

 

 

 

 

 

 

Öğrencilerimle yaptığım etkinlikler sırasında koordinasyon, haberleşme ve duyuruları facebook üzerinde kapalı bir grup ile gerçekleştiriyoruz. Çıldırmamak elde değil anlam veremediğim şeyler oluyor. Grupta yaklaşık 80 kişi var, bir duyuru yazıyorum, not olarak lütfen okuduğunuzu belirtin diye ekliyorum. Duyuruyu gören ortalama 70 kişi, duyuruyu beğenen ortalama 15 kişi, yorum yazan, okuduğunu belirten ortalama 1-3 kişi. Ya bende sorun var, ya da bizim gruptaki elemanlarda, çözebilmiş değilim.

Paylaşım ve beğeniler ;
Nitelikli paylaşımların beğeni sayısı çok az, Türk kullanıcısının özellikle Facebook seviyesi yerlerde.

s-cb3de4527120263319b7d1bc472036b74825d3bc

Sosyal medyada akraba terörü

Genellikle Caps Lock açıkken (büyük harflerle) alakalı alakasız herşeyi beğenir her yere bir yorum yazarlar.Genellikle bir tarzları yoktur.

Elin …. na hayran müzisyenler

Kendisi bir şey paylaşmaz, oooovv, off bea vs gibi ünlemli başlıklarla tanımadıkları müzisyenlerin videoları paylaşırlar.  Basçılar şunu gördünde bas nasıl çalınır öğrensin şeklinde bir paylaşım yapar etrafındaki herkesi küçümse ama kendisi halen bir mok olamamış kimseler.

Raportör: Bu şahıs gün içersinde yaptığı her şeyi yazar: işini, bindiği taksiyi, bulunduğu yeri, birazdan gideceği semti, yemekte ne yediğini, üzerinde çalıştığı projeyi ve aklınıza gelen gelmeyen her konuyu.

Kırık Plak: Genellikle erkektir ve sadece futbol ya da siyaset yazar. Kadın versiyonu Haber Kaynağı sayfasını çocuğunun veya evindeki hayvanın en son çekilen fotoğraflarıyla doldurur. Kırık Plaklar hep tek bir konuda ama hep o konuda yazarlar.

Sadece Facebook İletişimcileri: Telefon etmek yerine durum güncellemesi yapan tiptir. Örnek, eşini aramak yerine Facebook durumunda, “Hayatım eve gelirken ekmek alır mısın?” yazan kişidir.

Duacı: Her durum güncellemesinde Tanrı’ya yakaran Facebook kullanıcısıdır. Öbür tarafa Durum Güncellemeleri ile yatırım yapıyor gibidir.

Duygusal Şantajcı: “Bunu yüzde 90’ınız paylaşmaya cesaret edemeyecek” veya“Yüreğiniz yetiyorsa ‘Beğen’i tıklayın” türü meydan okumalarda bulunmayı sevenler bu gruba dahildir.

DJ: Her sabah, öğle, akşamüstü ve akşam YouTube’dan müzik klibi verir. Açma kapama düğmesi olmayan radyo gibidir.

HBB: Nedense bu tip de genellikle erkek olur. Her b*ka maydonuzdur. İki arkadaş kendi aralarında yazışırken HBB’nin de muhakkak bir diyeceği vardır. Günde ortalama 90 link verir. Onun Facebook arkadaşlarınız arasında bulunduğunu unutmanız imkansızdır.

Dilekçi: Sabah Facebook haber kaynağına baktığınızda ondan “günaydın” mesajı vardır. Akşam yatmadan son bir Facebook’a girdiğinizde yine onun “İyi geceler” mesajını görürsünüz.

Hava Durumcusu: Arkadaşlarınız arasında bunlardan varsa, hava durumunu takip etmenize ya da dmi.gov.tr sitesine bakmanıza ihtiyaç yok. Sabah işe gitmeden Facebook’a baktığınızda onun “Günaydınnnn herkese. Bugün yanınıza şemsiye almayı unutmayın. Yağmur geliyorrrrrr” mesajını görürsünüz.

Narsist: Şöyle bir diyalog yaşadınız mı hiç? “Hey naber? Dün akşam Survivor’ı seyrettin mi?” Cevap: “Facebook mesajımı görmedin mi?” Her gün gazetelerden önce, onun ne yazdığını okumanız gerektiğinden haberiniz yoktu, değil mi?

 

Kaynak: reklamalemi.tumblr.com/

images

Biraz ciddi meselelere bakalım

Facebook, yerel ve küresel olarak 2015 yılının ilk çeyreğine ait kullanıcı sayılarını açıkladı. Al Jazeera`nın haberine göre şirket, Türkiye ile ilgili verileri de paylaştı. Buna göre her ay 39 milyon kişi Facebook’a giriyor. İkinci çeyrek itibariyle Türkiye’deki günlük aktif Facebook kullanıcı sayısı ise 26 milyon olarak açıklandı.   

Ayrıca kullanıcılar bir günde Facebook, Messenger ve Instagram`da ortalama 46 dakika geçiriyorlar.   

  • Türkiye İstatistik Kurumu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre Türkiye nüfusunu 78 milyon 741 bin 53 kişi olarak açıklandı. We Are Social’daki Türkiye rakamlarına göre Türkiye’deki aktif internet kullanıcı sayısı ise 46.28 milyon kişi. Yani nüfusumuzun yüzde 58’i, internete bağlı.

  • Türkiye’deki aktif sosyal medya kullanıcı sayısı 42 milyon.
  • Türkiye nüfusunun tam yüzde 90’ının mobil aboneliği bulunuyor, 71 milyon kişi mobil bağlantıya sahip.
  • Türkiye’de aktif mobil sosyal medya kullanıcı sayısı ise 36 milyon. Yani nüfusumuzun yüzde 45’i mobil üzerinden (akıllı telefon ya da tabletler aracılığıyla) sosyal medya kullanıyor.

    • Türkiye’de telefona sahip olan yetişkinlerin yüzde 56’sı akıllı telefona sahip. Dijital bir cihaza sahip olan kullanıcıların yüzde 5’i giyilebilir teknoloji ürünlerine sahipken, sadece yüzde 1’i e-kitap okuyucuya sahip.
    • Türkiye’deki kullanıcılar olarak bir günde PC ya da tabletler aracılığıyla ortalama 4 saat 14 dakikamızı internet üzerinde geçiriyoruz.
    • Türkiye’deki kullanıcıların sosyal medyada bir günde geçirdikleri ortalama süre 2 saat 32 dakika. Günlük ortalama TV izleme süresi ise araştırmaya göre 2 saat 18 dakika, bu da demek oluyor ki artık televizyon ekranlarından çok, sosyal medyaya bağlıyız!
    • Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 77’si interneti her gün kullanıyor, haftada 1 girenlerin sayısı ise yüzde 16. İnternete ayda bir kez uğrayan kişi sayısı ise yüzde 3 olarak belirlenmiş.
    • Türkiye’deki kullanıcıların en çok kullandığı sosyal platform Facebook oldu. Onun ardından sırasıyla en çok WhatsApp, Facebook Messenger, Twitter ve Instagram‘ı kullanıyoruz.
    •  Ülkemizdeki Facebook kullanıcılarının yaş grubu dağılımlarında en çok öne çıkan yaş aralığı 20-29 yaş arasında. Türkiye’deki Facebook kullanıcılarının yüzde 63’ü erkek, yüzde 37’si ise kadın.
    • Ülkemizdeki mobil aboneliklerin yüzde 55’i ön ödemeli iken, yüzde 45’i ise faturalı.
    • Mobil bağlantılarda genişbant (3G veya 4,5G) kullananların oranı ise yüzde 39.

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir