Müzik TeknolojileriNotasyon

MuseScore 4

İlk versiyonu 2011 de piyasaya sürülen açık kaynaklı ve ücretsiz notasyon yazılımı MuseScore 4. sürümüyle şimdiye kadarki en büyük güncellemesini aldı. Düzenleme seçenekler, engraving, playback opsiyonları ile çok başarılı bir yazılıma dönüşmüş

MuseScore 4 artık MuseHub adlı bir küçük uygulama aracılığı ile yüklenebiliyor ve MuseSound sesleri ile ücretli yazılımların ses kalitelerine dahi kafa tutuyor.

Bu aynı zamanda MuseScore’un Martin Keary’nin (Tantacrul) ürün liderliğinde piyasaya sürülen ilk ana versiyonudur. 

Kendi kanalında MuseScore 4 ün geliştirilme sürecini anlattığı enfes bir video var aşağıya bırakıyorum meraklılar izleyebilir.

Muse Hub

MuseScore’da kullanıcıların karşılaşabileceği ilk değişikliklerden biri, başlangıçta uygulamayı yüklemenin yeni bir yoludur. Muse Hub, adından da anlaşılacağı gibi Muse Group’un yazılım ürünlerinin çoğunu tek bir yerde bir araya getiren küçük bir yardımcı program uygulamasıdır.

Menü çubuğundan (macOS) veya Sistem Tepsisinden (Windows), MuseScore 4’ün yanı sıra Audacity gibi diğer uygulamaları ve hatta ses döngüleri, efektler ve sanal enstrümanlar gibi bu ses uygulamaları için içerik yükleyebilirsiniz. MuseScore’u kullanmak için Muse Hub’ı arka planda çalışır durumda tutmanıza gerek yoktur ve Muse Sounds’u kullanmak istemiyorsanız Hub’ı hiç yüklemeden MuseScore’u ayrı olarak indirmek ve kullanmak mümkündür.

Arayüzde revizyon

Kullanıcıların karşılaşacağı bir sonraki güncelleme, tamamen yeniden oluşturulmuş MuseScore kullanıcı arayüzüdür. İşler çoğunlukla MuseScore 3.6’da olduğu gibi, ancak güncellenmiş, düz bir tarzla düzenlenmiştir. Ekip, çok daha fazla esneklik ve özelleştirme sağlayan arayüzü daha modern bir teknoloji kullanarak yeniden inşa etmiş.

Karanlık veya açık modda çalışmanıza ve vurgular için bir renk seçmenize izin veren yeni tema seçenekleri çok hoş olmuş.

MuseScore penceresinin üst kısmındaki ana not giriş araç çubuğu, muhtemelen kullanıcıların MuseScore ile çalışırken, en çok etkileşime girdiği kısımdır. Çok fazla özelleştirilemese de istenilmeyen elemanlar gizlenebilir veya ek olarak istenenler buraya basitçe eklenebilir.

MuseScore 4’teki paneller, bunları üst üste istifleme ve üstteki sekmeleri tıklayarak hızlı bir şekilde geçiş yapma kullanışlı yeteneği de dahil olmak üzere çok daha serbestçe hareket ettirilebilir. Bu, daha az kullanılan bazı panellere her zaman ekranda tutmak veya Görünüm menüsüne dönmek zorunda kalmadan hızlı erişim elde etmenin gerçekten güzel bir yoludur.

Musescore 3.6 da bulunan inspector panelinin yerini artık özellikler paneli almış ve çok daha kullanışlı. Bunu .ok beğendim.

Mikser paneli pencerenin altına sabitlenebiliyor ve tıpkı bir DAW mikserine benziyor. Master fx i de unutmamışlar. (Efektlerin Sıraları değiştirilemiyor)

Engrave ile ilgili iyileştirmeler çok fazla ve detaylı.
MuseScore sitesinde MuseScore 4’teki tüm gravür iyileştirmeleri hakkında ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.

Oynatma Sistemi yenilenmiş.

MuseScore 4 artık doğrudan VST3 enstrümanlarıyla çalışabiliyor, böylece Kontakt, Spitfire, EastWest vb.’den en sevdiğiniz seslerle çalışabilirsiniz.

VST3 desteği efekt eklentilerine de uzanır. Mikserdeki her kanalda yeni bir FX eki var. Tıpkı bir DAW gibi, herhangi bir efekt zincirini tek bir enstrüman kanalına veya ana kanala ekleyebilirsiniz. 

MuseSound

Arayüz ve engravedeki tüm iyileştirmeler ve tüm bu değişiklikler ne kadar hoş karşılansa da, buradaki asıl şovu yapan gerçekten Muse Sounds.

Geçen yılın Mayıs ayında Muse Group, belki de en çok iki şeyle tanınan bir uygulama olan StaffPad’i satın aldı: el yazısı girişi ve mükemmel ses. StaffPad’in geliştirme ekibinin uzmanlığından yararlanan MuseScore, kaydedilen gerçek örnekleri benzer şekilde oynatmak için kendi sistemini geliştirdi ve kurdu.

StaffPad kurucusu David William Hearn tarafından kaydedilen bu yepyeni enstrüman örnekleri, Muse Hub’da ücretsiz olarak indirilebilir ve MuseScore 4 içinden herhangi bir yapılandırma olmadan hemen kullanılabilir. Bireysel enstrüman ailelerini aşağıda sıralanmıştır.

  • Muse Brass
  • Muse Choir
  • Muse Harp
  • Muse Keys
  • Muse Percussion
  • Muse Strings
  • Muse Woodwinds

Ben tamamını indirdim yaklaşık 18 GB tutuyor.

Aşağıdaki demo fikir vermesi açısından izlenebilir….

MuseScore 4ün piyasaya sürüldüğünü duyuran gönderisinde Martin Keary, “Daha sonraki sürümlerde otomasyon ve MIDI mapping gibi ek araçlar oluşturacağımızı lütfen unutmayın.” dedi.

MuseSounds kullanmak istemeyenler için temel bir oynatma profili kullanma seçeneği de var.

Erişilebilirlik

MuseScore 4 ile renk körü ve az gören kullanıcılar için büyük fayda sağlayabilecek yüksek kontrastlı bir mod ( her rengin ayrı ayrı değiştirilebildiği) da vardır.

Ayrıca export seçeneklerinde görme engelliler için Braille alfabesinde notasyon çıktısı mevcut. Nasıl çalıştığını bilmiyorum ama ilk fırsatta deneyeceğim. Elimizdeki notları Braille ye çevirip açık kaynaklı kütüphanelere ulaştırmak isterim.

Kaydetme ve yayınlama

Göz ardı edilmemesi gereken, kullanıcıların notalarını yükleyebileceği, paylaşabileceği ve diğer notaları alabileceği MuseScore projesinin hızla genişleyen ticari tarafı olan musescore.com ile daha sıkı entegrasyondur. MuseScore 4 içinde, çalışmanızı musescore.com’da yayınlayabilmeniz için doğrudan buluta Kaydet seçeneği vardır. YouTube ve diğer içerik paylaşım siteleri gibi, önce görünürlüğü Özel olarak ayarlayabilir ve daha sonra isterseniz herkese açık hale getirebilirsiniz.

MuseScore 4 artık musescore.org adresinden edinilebilir.

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir