Müzik TeknolojileriPlugin ve Yazılımlar

Phasescope – Faz ölçüm Rehberi

Modern çağda özellikle müzik üretimine yeni başlayanların kulaklarından çok gözlerine güvendiği ve herseye görsel olarak izlediği/değerlendirdiği bir dönemdeyiz.

Bu bir yere kadar iyi bir şey gibi görünebilir ama örneğin bir compressor’ün sese ne yaptığını sadece görsel olarak takip etmek pek bir fayda sağlamayacaktır.

Ancak görsel takibin de çok fayda sağladığı durumlar yok değil. Phase (faz) da bunlardan biri.

Çoğunlukla master kader üzerinde kullanılan Pro Tools’un meşhur PhaseScope ‘u bu yazının ana konusu.

Level Meter, bir dizi ölçüm modunu gösterecektir, ancak varsayılan peak değer göstergesiyle çalışmanın çoğu ihtiyaca uygun olacağını düşünüyorum. Peak ölçümü çok hızlı bir tepkiye sahiptir ve bu nedenle örneğin davulların doğru bir şekilde okunması için daha yararlıdır. RMS (root mean squared) aslında ortalama seviyedir ve bu nedenle çok daha az duyarlıdır. Analog masalardaki meterların çoğunluğunun, üretimi ucuz olduğu için RMS meter olduğunu göreceksiniz; bunlar genellikle bir kanalda herhangi bir sinyal olup olmadığını kontrol etmek için görsel bir referans olarak kullanılırlar. Ancak yararlı bir özellik peak’i yeşil ve RMS’yi mavi renkte gösteren Peak+RMS değeridir.

Peak hold seçeğeni 3 aşamalıdır. 3 Saniye , sonsuz ve bekletmeden.

Seviye ölçer ayrıca bir seviye referans işaretine sahiptir – bu, sağa bakan turuncu ok ve sayaç boyunca uzanan yatay çizgidir. Referansın üzerinde olan her sinyal turuncu olarak gösterilirken, işaret altında yeşil renktedir. Bu, mastering yaparken veya Film ve Televizyon’da olduğu gibi katı seviye spesifikasyonlarına sahip olduğunuzda yararlı bir araç olabilir.

Scoping out

Eklentinin “scope” bölümü, bir Lissajous metre veya VectorScope olarak bilinen bölümdür; stereo sinyalin göreceli genlik ve faz karakteristiklerini gösterir. Başka bir deyişle, stereo alanı grafiksel olarak temsil eder, böylece herhangi bir faz, mono uyumluluk veya stereo yayılma sorunlarını tespit edebilirsiniz. Ölçüm cihazını daha fazla tanıdıkça, ne tür bir stereo mikrofon tekniğinin kullanıldığını bile söylemeye başlayabilirsiniz!

Scope okumak ilk başta göz korkutucu görünebilir ama işte birkaç önemli ipucu:

Mono ses dikey bir çizgi gösterecektir
Faz dışı materyal yatay bir çizgi gösterecektir
Çapraz çizgiler veya desenler bir hoparlöre olan sapmayı gösterir.

Faz korelasyon ölçer genellikle yanlış anlaşılmaktadır, ancak buna gerek yoktur; kullanımı oldukça basit! Okumaların anlamı şudur:

0 değer = mükemmel stereo
+1 değeri = mükemmel mono
-1 değeri = mükemmel faz dışı
Sıfır ve pozitif okumalar yeşil olarak gösterilirken, sıfırın altındaki herhangi bir şey kırmızıdır.

LEQ (A)

LEQ (A) aracı, ölçülen ağırlıklı ortalama gücü görüntüler; dB’de olarak okuma verir ve “pencere” ayarına bağlıdır.

Akustik testte, arka plan gürültüsü bu rakam kullanılarak ölçülür, ancak doğru bir şekilde koyulmasına rağmen “LAeq” – Digidesign (evet bu eklenti AVID değil Digi’den geliyor) basitlik uğruna LEQ (A) ile geliyor. Weighted A ağırlıklı gürültü seviyesi anlamına gelir, insan kulağının tepkisini yaklaştırma sürecini ifade eder, çünkü elbette tüm frekansları aynı seviyede duymuyoruz.

Pencere ayarı, bir ortalama hesaplanmadan önce ölçülecek sürenin uzunluğunu belirler – bu arada sonsuz modda sürekli olarak sinyalin ortalamasını alır.

Hold on stop = ölçüm penceresi zamanlayıcısı oynatma başlatma / durdurmada duraklayacak ve devam edecektir
Auto reset = okuma, oynatma durdurulduğunda tutulur ve oynatma başladığında sıfırlanır

Son olarak

Umarım Phasescope eklentisini öğrenmek ve denemek için biraz zaman ayırırsınız, her ne kadar alternatifleri olsa da yeni sürüm de olmasa da phasescope benim hep favorim olmuştur. Her zaman mono uyumluluğunu kontrol etmek ve herhangi bir stereo genişlik işleminin miksim üzerinde zararlı bir etkisi olup olmadığını görmek için kullanıyorum. Bu makaleyi yararlı bulduysanız ve Pro Tools’daki farklı eklentiler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen Twitter’da veya aşağıya yorum yaparak bana bildirin.

Kürşat Taydaş

Bir düşünür der ki : Adınızı söyledikten sonra kendinizi anlatmanız gerekiyorsa daha çok yolunuz var. (aslında bunu daha sert bir üslupla söylüyor) Gerisi sizde..... arayan bulur...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir